FBI varnar om utpressningsförsök med hjälp av AI
FBI varnar om utpressningsförsök med hjälp av AI - Foto: Frank Augstein/AP/TT & Alex Brandon/AP/TT

FBI varnar – porrbedrägeri med hjälp av AI

Att AI är på frammarsch är vida känt. Nu går FBI ut med en varning om att deepfakes används allt mer i utpressningssyfte.


"Deep fakes" innebär att man med hjälp av AI kan byta ut ansiktet på personer i en befintlig video. I flera fall som inkommit till FBI har bedragare pressat personer på pengar genom att byta ut ansikten i porrvideos och därefter hotat med att sprida videorna, som ser väldigt verklighetstrogna ut, på internet.

– Utvecklingen går väldigt snabbt. Allt mer avancerad deepfake-teknologi kommer att göra det svårare att veta att en person man talar med faktiskt finns på riktigt, säger Olle Häggström, forskare vid institutet för framtidsstudier och professor i matematisk statistik vid Chalmers till Aftonbladet.

Väntas komma till Sverige

Detta fenomen väntas även komma till Sverige. 
– Det är bara en tidsfråga tills AI-genererad porr och bedrägerier i samband med det kommer hit, säger Jan Olssonpolisens bedrägericentrum till Aftonbladet.

Svårt att skydda sig

– Det enda sättet jag ser att man kan skydda sig på är genom kritiskt tänkande, säger Olle Häggström till Aftonbladet.

FBI menar att åtgärder man kan ta mot att själv utsättas är att tänka på hur man använder sociala medier och hur man hanterar inkomna vänförfrågningar.


FBI
/
AI
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!