Pensionär? Då lönar det sig INTE att bo här
Länsförsäkringar har sammanställt en lista med de bästa länen i Sverige att bo i som pensionär. - Foto: Pexels

Pensionär? Då lönar det sig INTE att bo här

Länsförsäkringar har sammanställt vilket län i Sverige som är bäst att bo i för pensionärer. Resultatet kanske förvånar dig.


Länsförsäkringars nya index, ”Sveriges bästa län för äldre att bo i”, rankar var du som pensionär bör bo för att få högst livskvalitet. 

Indexet väger in faktorer som boendekostnader och tillgång till läkare, psykolog och tandläkare.

”Livskvalitet handlar exempelvis om hur mycket pengar pensionen räcker till när höga kostnader för bostaden är betalda”, skriver Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar i ett pressmeddelande.

Indexet inkluderar även hur många över 65 som har möjlighet och ork att fortsätta arbeta.

Huvudstaden toppar listan

Stockholms län kammar hem en första plats, där personer över 65 år har mest kvar av pensionen när kostnaden för boendet är betalt, rapporterar Dagens Industri. 

Huvudstaden rankas även högt när det gäller möjligheterna att fortsätta arbeta efter man fyllt 65. Enligt Länsförsäkringar kan det beror på att tjänstesektorn i länet är större jämfört med andra län.

Däremot förlorar Stockholm på att det inte finns tillräckligt med läkare och sjuksköterskor per 65-åring, jämfört med andra län.

På andra plats kommer Uppsala län, följt av Västernorrlands län.

Här lönar det sig INTE att bo

Det är Sveriges största ö som ligger sist på listan. Där har pensionärer relativt lite pengar kvar efter att boendekostnaderna betalats. Gotland har också en lägre tillgång till läkare, sjuksköterskor och psykologer.

Enligt länsförsäkringar är län med få invånare som halkar efter inom försörjningskvoten.

Det innebär att det är få unga som ska försörja många av de äldre. I dessa län är det även färre personer som har möjlighet att fortsätta arbeta efter 65 år.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!