Bilder från Nice.
Bilder från Nice. - Foto: Sara Perers /TT

Oroligheterna i Frankrike – detta vet vi

Det pågår just nu upplopp och stora oroligheter i Frankrike. Här är en sammanfattning av det som hänt under de senaste dagarna i landet och vad som var startskottet för upploppen.


Det pågår just nu upplopp i Frankrike. Här är en sammanfattning om situationen i landet och vad vi vet just nu, vilket även Expressen har rapporterat om. 

17-åringen blir skjuten – startskottet på upploppen

Tisdagen den 27 juni stannade två poliser i en bil i Parisförorten Nanterre. I bilen satt 17-åriga Nahel. Polisen skjuter honom i bröstet genom rutan på bilen och Nahel kör kort därefter in i en stolpe med bilen. Polisen som sköt honom grips senare, misstänkt för dråp. 

Historierna går isär

Fransk polis menar att händelsen inträffade på grund av att polisernas liv ha varit i fara, då Nahel ska ha kört mot dem med intentionen att skada dem. Medan ett klipp cirkulerar på sociala medier med en annan version, som även verifierats av nyhetsbyrån AFP. I klippet syns poliserna stå bredvid den stillastående bilen och rikta sitt vapen mot rutan där Nahel är.

Upproren sprider sig till flera orter

Många är arga över det som skett och upploppen börjar sprida sig runt om förorterna runt Paris. Under upploppen har bilar bränts och byggnader satts i brand och vandaliserats. Under natten till lördagen har det varit extra våldsamt i bland annat Marseille och Lyon. Då bland annat en vapenbutik länsades, vilket Tv4 nyheterna skrivit mer om. 

Till följd av oroligheterna kallades flera tusen poliser kallats in och flera franska städer har fått utegångsförbud, skriver Expressen.

UD:s uppmaning till svenskar i Frankrike

Under fredagen gick svenska utrikesdepartementet ut och uppmanad de svenskar som befann sig i Frankrike att undvika folksamlingar.

Fransk borgmästares fru och barn skadas

Under natten till söndag så körde upprörda människor in en bil i en lokalborgmästares hus och hans fru och barn kom till skada.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!