Arkivbilder.
Arkivbilder. - Foto: Emil Langvad/Johan Nilsson/TT

Man i 50-årsåldern smugglade 315 kilo knark – döms till utvisning

En man i 50-årsåldern smugglade 315 kilo cannabis till Sverige med lastbil. Nu döms han till både fängelse och utvisning för grov narkotikasmuggling.


En man i 50-årsåldern kom i lastbil till Sverige med färjan från Danmark den 9 februari 2023. I lastbilens släp fanns pallar med gipsskivor, som tullen beslutade sig för att kontrollera. I en fördjupad kontroll upptäckte man att sex av pallarna hade gipsskivor som hade skurits isär, där alla gipsskivor utom de översta hade fått stora dolda utrymmen.

Mellan gipsskivorna fanns 315 kilo cannabis

I de dolda utrymmena hittade tullen 315 kilo cannabis och cannabisharts. På gipsskivorna hittade tullen även skoavtryck, som sedan säkrades av Nationellt forensiskt centrum, alltså polisens kriminaltekniker. Avtrycken visade sig tillhöra mannen som körde lastbilen.

Mannen berättade att han inte hade någon kännedom om att det fanns narkotika i den last som han transporterade. Han äger ett företag som ska utföra transporter, vilket han även hade med sig papper på. Dragbilen hade hans företag tecknat ett sexårigt hyresavtal för och trailern har de hyrt sedan september 2022. 

Mannen förnekar brott

Mannen förnekar brott, med hänvisning till att han inte kände till att narkotikan fanns i lastbilen och därför inte hade uppsåt att begå brott. Enligt mannen ska det inte hänt något avvikande när han utförde detta transportuppdrag.

Flera saker talar för att mannen är skyldig 

Men det finns flera saker som talar emot mannen. Bland annat att mängden narkotika är så pass stor och värdet väldigt högt.

En ytterligare anledning är att flera gipsskivor var sönderskurna för att skapa rum för narkotikan. En sådan åtgärd kan knappast ha skett utan mannens vetskap. Det finns även flera saker som talar för att utrymmena använts tidigare. 

Mannen döms till utvisning

Sammantaget är det därför tingsrättens uppfattning att mannen visste att han fraktade narkotika i sin lastbil. Han döms därför för grov narkotikasmuggling, på grund av den stora mängden narkotika. Mannen döms den 30 juni till sex års fängelse och utvisning med ett återreseförbud på 15 år. Han har till den 21 juli 2023 på sig att överklaga domen.

/
Dom
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!