Varningen: Planerar du på att semestra här i sommar? – då kan det bli riktigt varmt
Det väntas bli temperaturer på över 40 grader i vissa populära semesterorter. - Foto: Stella Pictures & TT

Varningen: Planerar du på att semestra här? – då kan det bli riktigt varmt

Svenskar på semester i medelhavet kan få det väldigt tufft. Veckan bjuder nämligen på extrem värme med temperaturer upp emot 45 grader.


Det råder extrem värmebölja i Spanien och Italien och temperaturerna är höga. Länderna är populära resedestinationer bland semestrande svenskar och många väljer att bege sig till medelhavet.

Men att vistas i höga temperaturer kan vara farligt och därför finns det vissa råd som är viktiga att följa i fall man befinner sig i de drabbade länderna under den kommande veckan. 

Bevakar situationen

Nyheter24 har pratat med Anna Hagberg, pressinformatör på researrangören Ving, om hur svenska turister ska tänka kring rådande värmeböljan.

När skulle ni börja avråda svenskar från att resa till dessa destinationer?

– Så länge inte UD eller lokala myndigheter avråder från resor så flyger vi till våra destinationer, men vi bevakar vi situationen noggrant och ser till att informera våra gäster om så krävs, säger hon.

Hon berättar att Ving följer såväl meteorologiska institut och deras prognoser samt lokala myndigheters uppmaningar och råd och media. 

– Vi har även tät kontakt med hotell, agenter och framför allt vår egen personal på plats, som oftast kan ge de bästa uppdateringarna då de befinner sig på destinationerna, säger och och fortsätter:

– Som researrangör har vi alltid en beredskap för olika situationer och händelser och vid värmeböljor och extremhetta är vi noga med att informera våra gäster och alltid finnas till hands dygnets alla timmar om någon behöver komma i kontakt med oss.

Temperaturer på uppemot 45 grader

I de södra och sydvästra regionerna i Spanien väntas temperaturen ligga på långt över 40 grader.

– Tidigt nästa vecka kan det bli lokalt mellan 40 och 44 grader, säger Anna Latvala, meteorolog på Foreca till Expressen.

Sommarvädret 2023 – månad för månad: Då blir det värmebölja

Röd varning i Spanien

Den spanska vädermyndigheten Aemet kallar de höga temperaturerna för ”anmärkningsvärda”.

En röd varning förväntas utfärdas på vissa håll i landet.

– Vi lider av värmeböljor och de blir allt mer vanliga och allt mer extrema. Vi försöker få människor att förstå att det bara kommer bli värre, säger Ruben del Campo från Spaniens väderbyrå Aemet, till CGTN.

Italien väntas också drabbas hårt av värmen och det ser ut att bli extremvärme på flera håll i Sydeuropa under veckan.

Anna Latvala, berättar för Expressen att det väntas bli över 40 grader på den Italienska ön Sardinien och på fredagen och lördagen fortsätter de varma vindarna österut mot Grekland. 

Hon stryker vikten av att om man inte är van vid höga temperaturer så ska man vara extra försiktig. Man ska gärna undvika direkt sol, ligga i skuggan eller försöka hålla sig inne där det finns air condition när det är som allra varmast. 

Råd när det är varmt

1. Drick mer än vanligt, även om du inte är törstig. Det är viktigt att få i sig mycket vätska då man svettas mer när det är varmt. 

2. Ät mat med mycket vätska, till exempel frukt och grönsaker.

3. Försök att svalka dig då och då med en sval dusch eller ett bad. En blöt handduk runt nacken kan också hjälpa. En fläkt är också till stor hjälp.

4. Om det är riktigt varmt kan det vara bra att hålla sig inomhus där det är svalare.

Källa: 1177.

Grönsaken du INTE ska äta när det är värmebölja

/
Sol
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!