Man och hund hittades efter 3 månader strandsatta till havs – överlevde på fisk och regnvatten
Man och hund hittades efter 3 månader strandsatta till havs – överlevde på fisk och regnvatten - Foto: AP/TT

Man och hund hittades efter 3 månader strandsatta till havs – överlevde på fisk och regnvatten

Australiensiska Tim Shaddock och hans hund Bella, skulle segla från Mexiko då en storm skadade båten allvarligt. All möjlighet till kommunikation gick också förlorad.


Det var den mexikanska fiskebåten María Delia som kom i kontakt med den skadade katamaranen som drev ute i Stilla havet. Ombord befann sig australiensaren Tim Shaddock, 51, som hade tillbringat tre månader till sjöss – tillsammans med sin hund Bella. 

Skulle segla från Mexiko

Efter att ha seglat från La Paz i östra Mexiko, drabbades Tim Shaddocks båt av en storm några veckor senare. Båten skadades allvarligt i ovädret och förlorade också all möjlighet till kommunikation. 

Under en period drev båten planlöst omkring i Stilla havet utan att kunna få kontakt med någon. Det var först av en ren slump som båten upptäcktes.

Kunde inte be om hjälp

Under större delen av tiden hade de varken kontroll över båten eller möjlighet att kommunicera med andra fartyg och be om hjälp. En helikopter som letade efter trålaren var den första som upptäckte segelbåten.

– Folk behöver förstå hur liten den här båten är och hur enormt Stilla havet är. Chansen att man hittas är ganska liten, säger Mike Tipton, expert på hur man överlever till havs, till den australiensiska tv-kanalen 9 News.

När Tim Shaddock gav sig av från Mexiko i april var planen att segla ensam till Franska Polynesien, över 6 000 kilometer bort.

Överlevde på fisk och regnvatten

Efter att ha blivit räddad ombord på fiskebåten berättade Tim Shaddock om hur han och hunden Bella överlevde genom att fiska och samla regnvatten. För att skydda sig hade han också satt upp solskydd och undvek att utmattas under de hetaste timmarna på dagen.

I en video som delats av 9 News sa Tim Shaddock följande:

– Jag har gått igenom en väldigt svår prövning till havs och jag behöver bara vila och bra mat för jag har varit ensam till havs väldigt länge. Jag har inte haft nog med mat på väldigt länge.

"Stabilt och mycket bra"

Efter att ha hittats den 12 juli blev Tim Shaddock undersökt av en läkare, som konstaterade att hans tillstånd var "stabilt och mycket bra".

Överlevnadsexperten Mike Tipton jämförde händelsen med filmen "Cast Away" med Tom Hanks och påpekade att Tim Shaddock lyckades överleva genom en kombination av tur och sin egen kunskap och skicklighet.

Tim Shaddock och hans hund Bella efter att de blivit räddade. Foto: AP/TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!