Kocken Tommy Myllymäki korade en bearnaisesås som vinnare i blindtestet.
Kocken Tommy Myllymäki korade en bearnaisesås som vinnare i blindtestet. - Foto: Christine Olsson/TT och TV4

Stjärnkockens blindtest – det här är den ABSOLUT bästa färdigköpta bearnaisesåsen

När solen tittar fram åker grillen ut. Och vad passar bättre än en riktigt smarrig bearnaise till det som står och ryker ovanför kolen? Stjärnkocken Tommy Myllymäki har gjort ett blindtest där han testar bearnaiser och korar vinnarsåsen.


TV4:s Nyhetsmorgon gjorde kocken Tommy Myllymäki ett blindtest där han tillsammans med programledarna Matilda Boza och Steffo Törnquist provade olika bearnaisesåser. 

Blindtestet bestod av sex köpta såser och kocken skulle, utan att ens smaka dem, avgöra vilken som är bäst. Enligt kocken går det att se på en bearnaisesås om den är bra eller inte. Detta avgörs av färgen och hur mycket av örterna man kan se i burken, menar Myllymäki.

Det är den bästa bearnaisesåsen

Stjärnkocken och programledarna är överens om vilka såser som är bättre än de andra.

– Några skulle kunnat vara bra men de toppar i syran, säger Myllymäki.

Det är sås nummer ett som vinner i blindtestet – en bearnaise från varumärket "Eriks såser".

De sämsta såserna – enligt kocken Tommy Myllymäki

På blindtestets jumboplats placerar Myllymäki en sås från Coop. Men det betyder inte att sistaplatsaren inte kan förbättras på egen hand, enligt kocken

– I många fall finns det en liten bismak av konserveringsmedel för att de ska hålla under en längre tid. Det är ganska svårt att slå igenom men det finns lite grejer man kan göra, säger han.

Så förbättrar du köpta bearnaisesåser

Stjärnkocken ger tips på hur man kan få en färdigköpt bearnaisesås att smaka ännu bättre.

– Om det är en distinkt syra som påminner om ättika kan man balansera med fett. Då kan man ljumma upp såsen med lite vätska och försiktigt få upp den i temperatur. Sedan vispar man i lite brynt smör. Det ger även känsla av lite sötma, säger han.

Myllymäki säger att man även kan röra ner lite färska örter, som persilja och dragon. Han menar att bara det kan göra mycket för såsen.

Ett annat tips från kocken är att tillaga bearnaisesåsen i god tid, så att de får stå och dra i minst en halv dag.

Så odlar du dina egna örter inomhus – 7 enkla steg

Här är de bästa bearnaisesåserna – enligt blindtestet:

1. Eriks såser 

2. Lohmanders 

3. ICA Selection 

4. Rydbergs 

5. Johan Jureskog Selection 

6. Coop

Foto: Matthew Mead/AP
/
TV4
/
Mat
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!