Silverfiskar gillar att äta stärkelse.
Silverfiskar gillar att äta stärkelse. - Foto: Åserud, Lise/BERTIL ERICSON/TT

5 knep för att bli av med silverfiskar – lever på gammalt papper och mjäll

Silverfiskar är ett skadedjur som lever på gammalt papper och mjäll. De trivs i varma fuktiga miljöer och kan vara svåra att få bort. Här är fem knep på hur du blir av med silverfiskar i ditt hem.


Silverfiskar är insekter som kan dyka upp hemma. De är snabbfotade och trivs bra i miljöer som är varma och fuktiga, därför syns de oftast i kök och badrum. 

Långsprötad silverfisk kan bli nästan två centimeter lång

Enligt Anticimex kan en silverfisk leva i upp till fyra år och bli mellan tio och 15 millimeter lång. Det finns även en långsprötad silverfisk, som är en invasiv art i Sverige. Dessa är ännu större och kan bli upp till 18 millimeter och tycker till skillnad från den vanliga silverfisken om alla typer av utrymmen, inte bara varma och fuktiga. 

Silverfiskar lever på mjäll och papper

Långsprötade silverfisken är svår att bli av med på egen hand och man behöver ofta en ordentlig sanering. Silverfiskar äter böcker, papper, hår, mjäll, hud och nagelrester med mera.

Här är fem enkla knep på hur du kan bli av med den vanliga silverfisken i ditt hem, vilket även Vi i Villa skrivit om.

Fem knep för att bli av med silverfiskar

1. Håll hemmet torrt och rent

Renhållning är väldigt viktigt när det gäller att bli av med silverfiskar, då de inte får någon mat. Att dammsuga ofta och inte ha saker liggande på golvet kommer att hålla dem borta.

2. Håll dem borta med vinäger

Silverfiskar avskyr vinäger. Att med hjälp av en svamp dutta lite vinäger på springor och lister kan hålla silverfiskarna borta.

3. Använd lavendel

Precis som med doften av ättika så hatar silverfiskar lavendel. Så att ha i några droppar av lavendelolja i sitt rengöringsmedel kan hålla silverfiskarna borta.

4. Sätt upp egna fällor

Det går att sätta upp fällor som fångar silverfiskarna. Dessa fällor är som små klisterremsor som man kan sätta på lister och platser de rör sig mycket. Då kommer silverfiskarna fastna i fällorna.

5. Locka fram silverfiskarna

Silverfiskar tycker om att äta söta saker. Därför kan man smeta ut lite sirap eller honung på ett bakplåtspapper där de håller till. Då kommer silverfiskarna att gå upp på bakplåtspappret för att äta, men istället fastna i det kladdiga precis som en fälla.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!