Vem jobbar med att döpa stormar?
Vem jobbar med att döpa stormar? - Foto: Johan Nilsson/TT och illustration: Nyheter24

Stormen Hans – vem bestämde egentligen namnet?

Har du också ställt dig frågan vem som bestämmer namn på stormar och oväder? Istället för Hurricane Katrina har vi Mats, Per och nu Hans. Nyheter24 har tagit reda på vem som ligger bakom namnen stormarna i Sverige.


Den senaste veckan har stormen Hans dragit in över Sverige och orsakat stora problem. Runt om i landet har människor rapporterat om översvämningar och delat bilder av ovädrets konsekvenser.

Men en fråga som många har ställt är hur stormen fick namnet “Hans”. Vem är det egentligen som har namngett det ruskiga ovädret?

Tidigare stormar har fått namn som Mats, Per och Gudrun. Namn som får folk att klia sig på huvudet och undra vem som har valt dessa folkliga namn för kraftiga oväder.

– Oftast är det den som drabbas värst eller berörs mer omfattande som namnger. Generellt är det så det funkar när man namnger en storm, säger jourhavande meteorolog på SMHI till Nyheter24.

Norge namngav stormen Hans

Stormen Hans fick sitt namn från Meteorologisk institutt, den norska motsvarigheten till SMHI, skriver Dagens Nyheter. Norge har drabbats hårt av Hans och meddelade Sverige när man hade gett stormen ett namn.

Enligt Institutet för språk och folkminnen har Sverige en tradition av att välja namn på oväder efter almanackan. Om en storm infaller en viss dag går man oftast efter namnsdagen.

Om stormen däremot börjar i ett annat land och drar in över Sverige använder sig SMHI av samma namn som redan har bestämts, oftast i det land som drabbas värst eller där ovädret först uppstår, säger jourhavande meteorolog på SMHI till Nyheter24.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!