En spindel är på rymmen.
En spindel är på rymmen. - Foto: João Burini/Alamy/Stella Pictures och Andreas Hillergren/TT

Mördarspindel på vift i österrikisk matbutik

Fruktan spred sig som en löpeld i en matbutik i den österrikiska staden Krems an der Donau. När en i personalen skulle packa upp en bananlåda stod den anställda helt plötsliga öga mot öga med den brasilianska spindeln av typen Phoneutria.


Spindeln, av typen Phoneutria, som den anställda hittade i bananlådan är tio centimeter lång med distinkta röda och vita färger. Spindelns naturliga habitat är i Sydamerika, och tros ha hamnat i Österrike genom att ha gömt sig bland bananerna. I Sydamerika är spindeltypen ökänd för att vara extremt aggressiv. 

Har orsakat både dödsfall och timslång erektion

Även om dödsfall till följd av bett från Phoneutria är sällsynt så visar nyligen publicerad forskning att den mellan åren 1903 och 2018 orsakade 15 dödsfall, skriver Live Science. Ett bett av en Phoneutria kan förutom dödsfall, även orsaka timslånga smärtsamma erektioner, muskelkramper och högt blodtryck.

Foto: João Burini/Stella pictures

Räddningstjänsten blev snabbt kallad till platsen. Räddningsledaren menar att de tveklöst kommer kunna fånga in giftspindeln.

– Dessa spindlar kan orsaka ett smärtsamt bett, men vår personal är väl utrustad. Kan vi hantera en brinnande lägenhet kan vi också hantera en spindel, säger Gerhard Urschler vid räddningstjänsten till ORF NÖ.

Matbutiken kommer hålla stängt tillsvidare.

Foto: Räddningstjänsten

Har hänt tidigare

Ett liknande fall inträffade 2015, den gången i Storbritannien. En familj hade då hittat en Phoneutria efter att ha varit och handlat livsmedel, däribland bananer. Den gången fångades spindeln snabbt in efter upptäckt, skriver Daily Mail.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!