En kvinna avbröt en koranbränning med brandsläckare.
En kvinna avbröt en koranbränning med brandsläckare. - Foto: Stefan Jerrevång/Fredrik Sandberg/TT

Koranbrännarens rätt att vara kvar i Sverige utreds – nya uppgifter till Migrationsverket

Koranbrännaren som har hållit fyra aktioner under sommaren utreds nu av Migrationsverket. Nya uppgifter kan avgöra om han ska få stanna i Sverige.


I torsdags hölls ett möte med koranbrännaren Salwan Momika som pågick under flera timmar. Enligt SVT utreder nu Migrationsverket hans rätt att vara i Sverige. Detta efter att nya uppgifter har kommit in från allmänheten.

Sedan den 11 juli har Salwan Momika bränt koranen på fyra platser i Stockholm, bland annat utanför en moské och även utanför Iraks ambassad.

Enligt SVT pekas aktionerna ut som en bidragande faktor till det försämrade säkerhetsläget i Sverige, vilket har lett till att Säpo höjt terrorhotnivån från tre till fyra.

Koranbrännaren ska ha synts med vapen bilder

Salwan Momika ska ha förhörts av Migrationsverket om bland annat bilder där han vistats i militära miljöer med vapen. Bilderna kan komma att motbevisa hans tidigare uttalande om att han endast var politiker och inte aktiv i en milisgrupp. Han nekar dock till att ha deltagit i strider.

Momika själv ska ha laddat upp en annan bild där han demonstrerar i Bagdad år 2022, vilket säger emot hans påståenden om att han inte kan resa tillbaka till landet på grund av fara för livet. Han har nämligen haft uppehållstillstånd i Sverige sedan 2018 och skulle då ha rest tillbaka till Bagdad under perioden, om tidpunkten för när bilden togs stämmer.

– De säger att jag har varit där för att de vill ha mig utlämnad, har han sagt i ett uttalande enligt SVT.

Utredningen kommer att pågå under en längre period för att grundligt kunna förhöra alla inblandade parter, har Migrationsverkets presstalesperson Jesper Tenghroth sagt till SVT.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!