Här är jobben som AI inte kommer ta över.
Här är jobben som AI inte kommer ta över. - Foto: Pexels/Steven Senne/TT

Här är 5 jobb som AI inte kommer ta över – enligt experten

Tankesmedjan Futurion har listat fem jobb som de menar inte kommer bli tagna av AI. På listan finns jobb som kräver både kontakt med människor, kommunikationsförmåga och fysiska färdigheter som AI saknar.


AI har blivit en stor del i vår vardag. På många plan kan robotar underlätta vardagen, men det finns också en risk att de till slut tar våra jobb.

Tankesmedjan Futurion har listat fem jobb som de menar bygger på framtidens färdigheter och inte kan bli tagna av AI i första taget, till skillnad från många andra jobb.

– Många har reflekterat under semestern och vill nu byta jobb, uppdatera sin kompetens eller hitta en relevant utbildning. Då vill vi lyfta fram vad som kommer att vara mer eftertraktat på framtidens arbetsmarknad. Vilka jobb, kunskaper och kompetenser som blir mer attraktiva, säger Ann-Therese Enarsson, VD på tankesmedjan Futurion i ett pressmeddelande.

Fem jobb som inte AI kan ta

Här är fem jobb som enligt Futurion är trygga och inte kommer bli tagna av AI.

1. Hälso- och sjukvårdspersonal

Även om AI är viktigt inom sjukvården och många olika maskiner styrs av AI så kommer det behövas människor. Det behövs folk som kan ställa diagnoser, göra behandlingsplaner, vårda, fatta beslut och ta hand om patienter och dess anhöriga, vilket inte AI kan göra än.

2. Kreativa yrken

Det finns kreativa AI-verktyg som Chat-GPT och Midjourney, men dessa kommer aldrig kunna ersätta de olika kreativa redan finns. Robotar har ingen fantasi eller egen kreativitet så som konstnärer, författare och andra kreativa yrkesgrupper har. 

3. Socialarbetare

Socialarbetare är olika jobb som innebär att man möter människor och främjar social rättvisa. Dessa typer av jobb kräver empati, kritiskt tänkande, kommunikationsförmåga och är ett jobb som är svårt för AI att ta över. 

4. Hantverkare

Hantverkare är ett yrke som inte kommer att ersättas av AI. Detta eftersom det krävs att man aktivt jobbar med kroppen. Vare sig det gäller snickare, frisörer och kockar så behöver alla dessa yrken fysiska färdigheter och kunskap som AI saknar.

5. Lärare och utbildare

Lärare och andra yrken som utbildar människor är jobb som inte går att ersätta rakt av med AI. Pedagoger ska vägleda, inspirera och lära ut, vilket kräver kommunikationsförmåga och känsla, något som robotar saknar.

AI
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!