Arkivbilder.
Arkivbilder. - Foto: Kallestad, Gorm/Claudio Bresciani/TT

Unga kokar eget sömnmedel hemma: "Somnade som en stock"

En trend sprider sig som en löpeld på Tiktok, där unga gör sitt eget sömnmedel. Nyheter24 har pratat med Johanna Grass, överläkare på Giftinformationscentralen, om hur giftigt detta egentligen är.


Just nu sprids en trend på Tiktok som en löpeld bland unga. Trenden går ut på att skapa sitt eget sömnmedel hemma. På sociala medieplattformen finns flera videor på unga som kokar sitt sömnmedel och i slutet av videorna visar de upp hur de mår efter att ha druckit hemkoket.

Så gör unga eget sömnmedel

Trenden kallas för "lettucewater" och sömnmedlet skapas genom att koka ett stort blad isbergssallad i cirka 15 till 20 minuter. När salladsbladet blivit mjukt och sladdrigt plockar man ur det och låter avkoket svalna, innan man dricker upp det. Detta ska ge en känsla av att man blir dåsig och man ska kunna somna lättare.

Flera unga uppger att de ska testa sömnmedlet

En av dessa videor har fått över en halv miljon visningar och har i skrivande stund över 62 000 gilla-markeringar. I kommentarerna kan man läsa att flera unga ska testa detta sömnmedel nu när skolan drar igång igen. 

"Behöver denna till kvällen innan skolan börjar".

"Hahahah walla tänker testa det nu när skolan börjar".

De unga som redan har testat sömnmedlet menar att det är väldigt effektivt och fungerar bra.

"Det funkar".

"Bror, testade med grabbarna igår, jag somnade som en stock. Det var helt galet vi kunde inte ens öppna ögonen två timmar efter att vi vaknat".

"Jag har testat det för ett tag sedan och ja det fungerar".

Överläkarens ord om lettucewater

Nyheter24 har pratat med Johanna Grass som är överläkare på Giftinformationscentralen. Hon menar att detta inte har någon giftig påverkan på människan.

– Avkok från salladsblad är inte giftigt och jag har svårt att se att det skulle kunna ha en berusningseffekt. Vi har heller inte haft några samtal från individer som upplevt sig påverkade av salladsavkok, säger hon till Nyheter24.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!