Färre är barnsugna.
Färre är barnsugna. - Foto: Christine Olsson/TT & Hasse Holmberg/TT.

Här föds det minst antal barn per kvinna i Sverige: "Ingen tillfällig trend"

Fler och fler kvinnor avstår från att föda barn. Minst barnsugna är kvinnorna i storstäderna.


Under de första sex månaderna av 2023 föddes det 1 254 barn i Uppsala. Denna siffra gör Uppsala till det län med minst barnfödslar per kvinna. Det var Uppsala Nya Tidning först med att rapportera om. 

– Det här är ingen tillfällig trend. Barnafödandet har legat lågt länge så det här kommer inte vända snabbt, säger Gunnar Andersson som är professor i demografi på Stockholms universitet.

Även i fjol var Uppsala det län där minst barn föddes och det är nu fastställt att antalet barnfödslar är den lägsta på 21 år i Uppsala. För resten av landet är de senaste månadernas barnafödsel det lägsta rekordet på 20 år.

Färre barnsugna i storstäderna

Under det gångna halvåret har det totalt fötts lite mindre än 51 600 barn i hela Sverige, enligt statistik från Statistiska Centralbyrån. Det är framförallt i de stora kommunerna som kvinnor inte väljer att skaffa barn. I storstäderna är det nio av tio kommuner vars barnafödande har minskat sedan 2022.

I Stockholm föddes det 5 936 barn under det senaste halvåret. Samma siffra för Göteborg 3 450 och är för Malmö 2 250. Nyheter24 har även skrivit om det här.

Sammanfattningsvis är det den lägsta folkökningen i Sverige på 17 år.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!