Arkivbilder från Ikea.
Arkivbilder från Ikea. - Foto: Janerik Henriksson/TT

Två män i 35-årsåldern stal för 7 705 på Ikea – hade inte råd med allt i sin kundvagn

Två kusiner handlade på Ikea, men scannade inte alla varor de lagt i varukorgen. Den ena påstår i ett förhör att detta berodde på att de inte hade råd med allt.


Två kusiner, 35 och 37 år gamla, befann sig den 5 augusti på Ikea i Kungens Kurva för att handla.

35-åringen är endast på besök i Sverige och behärskar varken svenska eller engelska. Han är heller inte så van vid svenska systemet med självscanning, säger han i det förhör som Nyheter24 tagit del av.

Mannen visste inte att man behövde självscanna

När kusinerna plockat vad de behövde på Ikea så lämnade 35-åringen självscanningsutrymmet där man betalar med alla varor, då han inte visste att man behövde det, säger han i ett förhör.

I efterhand inser mannen att han kunde fråga en anställd hur man gör, istället för att köra ut med varorna. 

37-åringen däremot scannade sina varor, men inte alla. Han ansåg sig inte ha råd med att betala för alla varor i sin kundvagn, säger 35-åringen i ett förhör. 37-åringen menar att 35-åringen måste missförstått hans skämt, eftersom han menar att han visst hade råd att betala för allt.

Stal för 7 705 kronor

När 37-åringen försökte lämna butiken utan att ha betalt för alla varor ingrep personal och kallade även tillbaka 35-åringen. Tillsammans ska de två kusinerna ha stulit från Ikea till ett värde om 7 705 kronor. 

Avsikten ska ha varit att de obetalda varorna skulle lastas om till en annan kundvagn och betalas senare, sägs det i förhöret, och båda kusinerna har bestritt ansvar för brott.

Men den 25 augusti dömdes de två kusinerna för stöld och påföljden blev villkorlig dom. 37-åringen får även 40 dagsböter om 310 kronor.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!