- Foto: Foto: Pexels

Hjärtekrossad? Det här är det värsta du kan göra: "Tar mycket längre tid"

Har du precis blivit dumpad eller har du kanske svårt att komma över ett ex? Det kan kännas meningslöst och mörkt. Nyheter24 har pratat med psykologen Emelie Blad som berättar om vad man ska göra och vad man ska undvika för att komma över hjärtesorgen.


Att göra slut med en partner är något som händer de flesta någon gång i livet. När man blir dumpad är det inte konstigt att känna många olika känslor samtidigt. Man kan vara rasande på sitt ex och samtidigt vilja ha tillbaka personen, menar psykologen Emelie Blad

Om man har blivit dumpad brukar de jobbiga känslorna hålla i sig längre än om man är den som gör slut. Det beror på att man behöver extra tid att acceptera att man har blivit dumpad.

Psykologens 5 tips och tricks för att komma över sitt ex

  • Ta stöd från familj och vänner.

  • Gör saker som du tycker om att göra. 

  • Skriv! Att sätta tid för självreflektion och att våga sätta ord på sina känslor gör det mycket lättare att våga finna sig i dem. 

  • Meditation och yoga.

  • Sätt på en låt som väcker en stark känsla och lyssna på den om och om igen.

Det tar tid att komma över att bli dumpad. Foto: Jessica Gow/TT

 “Gråt när du är ledsen, skrik när du är arg”

Emelie Blad trycker på att man ska våga vara kvar i sina känslor och känslostormar. 

– Försök att våga vara i alla känslor och känslostormar. Våga gråt när du är ledsen, skrik när du är arg och respektera dig själv nog för att låta dig äga dina känslor, säger Emelie Blad till Nyheter24

När man lyckas acceptera att det är slut försvinner känslorna på ett naturligt sätt. 

Det här är det värsta du kan göra 

– Det värsta du kan göra är att inte vara sann mot dig själv, att trycka undan eller ignorera vad som pågår i din kropp. Detta gör att processen med acceptans kommer ta mycket längre tid, och risken att du utvecklar andra svårigheter längs med tiden, säger Emelie Blad. 

Om uppbrottet ger långvariga och påtagliga ångestkänslor eller påverkar dig så att det kan få konsekvenser för din nästa relation så är det viktigt att söka hjälp utifrån. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!