Att hyra en villa kan vara riskabelt.
Att hyra en villa kan vara riskabelt. - Foto: Hasse Holmberg / TT Henrik Montgomery/TT

Hyra villa? Här är misstaget du borde undvika

Är du hyresgäst i en villa? Då har du inte samma rättigheter som om du hade hyrt en lägenhet. Här är det vanligaste misstaget som du ska undvika.


Att hyra i andrahand kan sluta dåligt. Risken finns att man blir lurad, eller betalar för saker som bostadsägaren egentligen ska stå för.

För att göra det hela mer hanterligt har Hem & Hyra sammanställt de vanligaste misstagen som andrahandsgäster i villa gör.

Byggde sopberg i lägenhet – tvingas betala 120 000: "Stank"

Sämre rättigheter för den som hyr

Hyr du en villa eller en bostadsrätt i andrahand är det alltså andra regler som gäller än vid uthyrning av en hyresrätt. 

Enligt Hyresgästföreningen kan hyran på en villa sättas utifrån privatuthyrningslagen och lagen om uthyrning av egen bostad. Det innebär att bostadsägaren kan ta ut en hyra som motsvarar de drivskostnader och kapitalinkomster som de själva har.

De får också ta ut kapitalkostnader av sin hyresgäst, även om det inte finns några lån för bostaden. 

Andrahandsuthyrning av villor innebär sämre rättigheter för den som hyr bostaden. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Topp 10: Här är de dyraste adresserna i Sverige

Juristen: Det kan hända när du hyr en villa

För att hjälpa förvirrade hyresgäster på andrahandsmarknaden har Hem & Hyra undersökt ämnet lite närmare. De menar nämligen att en stor del av de annonser som finns på nätet är skräp. 

Den gemensamma faktorn verkar vara att uthyrarna är ute efter att tjäna en rejäl summa pengar. Antingen genom att fylla ett fallfärdigt hus med möbler, eller att husets kvalité inte överensstämmer med den enorma prislappen. 

Förbundsjuristen Susanna Skogsberg berättar för Hem & Hyra att du som hyresgäst inte heller har något besittningsskydd när du hyr ett hus av en privatperson. Det innebär att du kan bli uppsagd utan någon egentlig anledning. 

Dessutom skiljer sig att inställningen till att hyra ut sitt hus på ett mänskligt plan:

– Det förekommer i större utsträckning att man utan tillåtelse klampar in i bostaden eller på annat sätt är för påträngande, säger Susanna Skogsberg till Hem & Hyra. 

Fällan som ger 800 kronor mindre i pension – varje månad

Vad är lösningen?

Vad kan man göra för att minska risken för att behöva bo i ett ruckel, eller bli utkastad utan förvarning?

Jo, enligt förbundsjuristen Susanna Skogsberg är det viktigt att skriva ett ordentligt hyresavtal, något som många glömmer. 

Avtalet ska tydliggöra vem som ansvarar för vad, även om det kan kännas löjligt att vara så detaljerad.

–  Avtalet ska precisera vad hyresgästen ansvarar för när det gäller inre och yttre underhåll, vem som betalar för nya vitvaror och om du får lov att plocka frukt från träden. Rubbet. Om det inte framgår vem som ansvarar blir det per automatik värdens ansvar.

Känns någonting oklart rekommenderar Susanna Skogsberg att kontakta Hyresgästföreningen, helst redan innan beslutar dig för att hyra ett hus. 

Läs mer nyheter från Nyheter24 här:

Här stiger bostadspriserna mest: "Mycket pengar"

Nya metoden för att få bort råttor från Stockholm: "Brutalt"

Dålig pension? Så dämpar du ångesten över ekonomin: "Svårt"

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!