Kraftigt prisfall på bostäder

Nu sjunker även villapriserna på bred front.


Prisfallet på bostadsrätter fortsätter, och nu faller även villapriserna på bred front. Allra värst drabbade är storstadsområdena.

Finanskrisen och börsfallen har nu på allvar börjat smitta av sig på bostadsmarknaden. Medelpriset för en bostadsrätt föll med tio procent i riket, och villapriserna föll med fem procent mellan september och oktober, enligt Mäklarstatistik.

Mäklarstatistik är ett samarbetsprojekt mellan Fastighetsbyrån, Svensk Fastighetsförmedling och Mäklarsamfundet som skapat en gemensam databas för villa- och bostadsrättsförsäljningar.

Bostadsrättspriserna i riket har fallit med sex procent det senaste kvartalet, jämfört med föregående kvartal, och med åtta procent på årsbasis.

Värst är det i storstäderna. I centrala Stockholm har priserna fallit med åtta respektive elva procent i september och oktober, i Göteborg med sex respektive fyra procent och i centrala Malmö med två respektive 16 procent.

Därmed bekräftas bilden av en allt trögare bostadsmarknad där säljarna nu tvingas acceptera allt lägre priser.

Tidigare har villapriserna lyckats stå emot alla räntehöjningarna, men den snabba försämringen av konjukturen gör att de nu också börjat falla rejält. Snittpriset för en villa i Storstockholm föll med åtta procent mellan september och oktober, och snittpriset för en villa är nu knappa tre miljoner kronor. I Storgöteborg föll villapriset under samma period med fem procent och i Stormalmö med nio procent.

- Vi är inte förvånade över att oktober månad visar negativa siffror även på villamarknaden. Det som präglar marknaden just är att säljare och köpare fortfarande har svårt att enas om priset, skriver Mäklarsamfundet Branschs VD Lars Killander i ett pressmeddelande.

Kvällens "Uppdrag Granskning" i SVT handlar om klipparna på bostadsmarknaden.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!