- Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX

Rödgröna: Kommunerna behöver mer pengar

Oppositionen kritisk till regeringen.


Finansminister Anders Borg (m) meddelade tidigare på tisdagen att regeringe minskar statsbidragen till kommunerna med tolv miljarder, från 17 till fem miljarder för 2011.

En av anledningarna är att Sveriges kommuner och landsting redovisade överskott för 2009.

Nu går oppositionen ut och kritiserar förslaget. De rödgröna menar att kommunerna behöver pengarna - men inte vågat använda sig av resurserna.

– När regeringen ger ett så väldigt tillfälligt stöd som de gjorde nu, utan besked för nästkommande år, då har kommunerna inte möjlighet att fastanställa människor för de pengarna för att de vet att pengarna riskerar att försvinna. Därför har kommunerna inte vågat använda sig av de här resurserna, säger miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand till Sveriges Radio.

Även vänsterpartiet och socialdemokraterna anser att kommunerna behöver mer pengar än i regeringens förslag. De rödgröna kommer om tre veckor lägga en gemensam motion som sannolikt innehåller satsningar på just kommunerna.

– Min bedömning är att det behövs ett extra tillskott nästa år riktat inte minst mot skola och sjukvård för att undvika stora besparingar, säger socialdemokraternas ekonomiska talesman Thomas Östros till Sveriges Radio.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!