...för Farmor Gun är en riktig pirat.
1 av 2
...för Farmor Gun är en riktig pirat. - Foto: Pressfoto
Den här snubben kan slänga sig i väggen...
2 av 2
Den här snubben kan slänga sig i väggen... - Foto: DEX/ SCANPIX

Farmor Gun - 72-årig piratpartist och ballast på nätet

Från politisk vilde till storbloggande piratpartist. När FRA-lagen röstades igenom insåg Gun Svensson att det var dags att ta ställning.


Gun Svensson, 72, är riksdagskandidat för piratpartiet, och bloggar även under namnet "Farmor Gun i Norrtälje".

År 2009 vann hon Stora Bloggpriset i kategorin politik och samhälle.

Men Gun Svensson har inte alltid varit en partipolitisk bloggare - snarare tvärtom.

För Nyheter24 berättar hon hur allt började.

– Jag började blogga som Farmor Gun för en liten krets i Norrtälje, efter att min son tipsat mig om hur bloggandet går till, berättar Gun Svensson.

– Jag upptäckte snabbt att bloggandet fungerade som ett verktyg för att lära mig att se på saker på olika sätt, och jag började skriva om allt som föll mig in.

Bloggandet fick Gun Svensson att känna sig fri.

– Sen 1986 har jag varit en politisk vilde. Men sen kom det här med FRA-lagen, som chockade mig och förändrade allt, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

– Jag trodde FRA-lagen var något "sossepåhitt". Men sen när alliansregeringen drev frågan, då var jag tvungen att gå ut i bloggosfären och se vad det egentligen handlade om.

Gun Svensson trodde inte sina ögon. Hon skrev till flera ledamöter men fick inte många svar.

– Jag insåg att man drivit igenom en lag som var förskräcklig för en demokrati. Och inte många vågade säga nej.

Men det var Ipredlagen och kampen för demokratiska fri- och rättigheter i samband med beslutet om Telekompaketet i Bryssel, som fick bägaren att fullständigt rinna över.

– Ungdomsförbunden var mot FRA-lagen, men inget parti lyssnade på ungdomarna. Så i oktober samma år gick jag med i piratpartiet. Det enda partiet som förstår vikten av ett fritt och öppet internet, berättar Farmor Gun.

– Piratpartiet har från början berättat sina fokusfrågor, vilket gör att man inte kan drabbas av några hemska överraskningar.

Och angående Farmors Guns bloggkarriär får vi följande förklaring:

– Jag tror att det är med läsare på samma sätt som med kärleken - anstränger man sig för mycket, kväver man dem, blir man för arrogant drar de sin kos.

Läs Farmor Guns blogg här.

/
/
FRA
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Meta bjuder in till sin VR-satsning

Kiev: Ingen hjälp till ukrainare som smiter

Ukraina inför nya åtgärder som ska få män i stridbar ålder att återvända hem. Landet slutar att förse medborgare som uppehåller sig utomlands med hjälp och samhällelig service, meddelar utrikesminister Dmytro Kuleba.

Postnord tappar volymer – vill se kompensation

Brevvolymerna fortsätter att sjunka – och de kommer mer än halveras fram till 2030, bedömer Postnord som ser stora utmaningar framför sig.

Stina Nilsson byter sport – lägger av med skidskyttet

Stina Nilsson lämnade en framgångsrik längdkarriär för att satsa på skidskytte. Nu byter hon sport igen.

Så många svenskar saknar en nära vän

Omkring 700 000 personer i Sverige har ingen att prata med om personliga saker. Och det är fler män än kvinnor som uppger att de inte har en nära vän.

“Nu har jag hittat mitt gäng”

När Marie Baier flyttade tillbaka till Göteborg efter 20 år för att börja drömjobbet hade hon inga vänner. Det visade sig vara tufft att hitta nya men genom envishet och en aktivitetssajt har hon fått flera nära vänner.