Vem bygger för de unga egentligen?
1 av 6
Vem bygger för de unga egentligen? - Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix
Stockholmssossen Annika Billström styrde stan 2002-2006.
2 av 6
Stockholmssossen Annika Billström styrde stan 2002-2006. - Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Stockholmsmoderaten Carl Cederschiöld var borgmästare 1991-1994 och 1998-2002.
3 av 6
Stockholmsmoderaten Carl Cederschiöld var borgmästare 1991-1994 och 1998-2002. - Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Minns ni Mats Hulth (s)? Kommunens starke man 1988-1991 och 1994-1998.
4 av 6
Minns ni Mats Hulth (s)? Kommunens starke man 1988-1991 och 1994-1998. - Foto: Dan Hansson/Scanpix
Kristina Axén Olin (m) tog över stan 2006...
5 av 6
Kristina Axén Olin (m) tog över stan 2006... - Foto: Lars Pehron/SvD/Scanpix
... och lämnade över till Sten Nordin (m) 2008.
6 av 6
... och lämnade över till Sten Nordin (m) 2008. - Foto: Robert Henriksson/Scanpix

Ungdomsvalet: Vad har de gjort för dig?

Stockholms stad är hela Sveriges politiska skyltfönster där socialdemokrater och moderater turats om att regera. Nyheter24 har kartlagt hur respektive regim fungerat för unga.


I årets val finns nästan en halv miljon förstagångsväljare registrerade och alla dessa behöver ett arbete att gå till, ett hem att bo i och kultur att ta del av.

Många av de unga väljarna i årets val bor i Stockholm. Och där har alliansen och de rödgröna sedan länge turats om att regera - och då i praktiken fått tävla om att tillgodose deras behov.

Stockholm har av båda sidor använts som slagträ också i den nationella debatten. Som skyltfönster respektive skräckexempel.

Därför är huvudstaden ett tacksamt jämförelseobjekt - och säger någonting om vilket block som för bäst politik för ungdomar över hela landet. Åtminstone för ungdomar i storstäderna - dit också många från andra delar av landet flyttar.

Emma Bartfai, 21, läser medicin på universitetet.

– Lokaltrafiken i Stokholm är svårslagen. Den funkar jättebra, men det är dyrt. Bostadsfrågan är jätteviktig, det måste byggas fler hyresrätter, jag tycker inte om att man säljer ut allmännyttan. Stockholm är alldeles för segregerat.

– I kulturfrågor skulle jag vilja se mer stöd till småteatrar, Stadsteatern och Dramaten dominerar alldeles för mycket, säger Emma Bartfai till Nyheter24.

Kasper Lindström, 22, receptionist på hårsalong.

– Jag har fått lägenhet och jobb genom kontakter, och det är ju just det som är problemet, att man som ung har såna enorma problem att skaffa sig ett bra liv utan att råka ha tur och känna rätt människor.

– Ur mänsklig synvinkel så tycker jag att ungdomar blir mer och mer egocentriska och inte nog med det, egocentriska med stolthet. Jag skulle vilja förenkla det hela och skylla på den otroliga hets det finns kring bloggar, klubbar, att synas respektive att inte synas. Men som sagt, det är inte ens nära sanningen. Det som tyvärr är sant är att jaget är det viktigaste för människor och det är äckligt att se.

Johan Rosén, 19, jobbar deltid på Macdonalds.

– Det byggs för lite, bostadskön otroligt lång och man har byggt 25 studentbostäder udner mandatperioden vilket säger en del om alliansen. Det är jävligt tråkigt eftersom det är en förutsättning för att studera.

– Sen stiger SL-priserna hela tiden, det är tungt om man jobbar deltid. Jag har blivit lovad fler timmar men det har inte hänt och det är trist eftersom jag har valt att jobba i stället för att plugga, säger Johan Rosén till Nyheter24.

Han tycker att ungdomar i större utsträckning borde ges en andra chans.

– Unga ges ingen chans att komma ut i arbetslivet och få en bostad och skaffa sig ett eget liv. Under gymnasietiden kanske man inte lyckas prestera så högt och jag har ingen förståelse för att man begränsar möjligheterna till komvux, säger han.

Hanna Karlsson, 27, barnskötare och dj.

– Bostadssituationen har blivit sämre de senaste åren med alla ombildningar. Det är svårt att hitta en hyresrätt och fler måste hyra i andra hand och samtidigt stiger hyrorna. Jag vill se ett slut på bostadsrättsombildningen och staten måste finansiera fler hyresrätter, säger Hanna Karlsson till Nyheter24.

– Jag tycker också klasskillnaderna har ökat. En attitydförändring på alla plan där man stämplas beroende på sitt arbete.

David Megessi, 21 år, studerar till tandläkare.

– Kollektivtrafiken är i jämförelse med andra länder jättebra. Bostadssistuationen är ju inget bra. I innerstan är det bostadsrätter som gäller och det är tufft för studenter och för folk som kommer utifrån som vill bo nära stadspulsen. Det kanske inte är det roligaste att bo långt ut i en förort, säger David Megessi till Nyheter24.

– Jag känner mig trygg i staden, men jag är kille och det är ju genusrelaterat. Jag vill generellet se längre öppettider för affärer, allt dör klockan sju. Biltullarna gillar jag inte, det är bara en kassako. Annars är Stockholm världens bästa stad, det är bara petitesser man gnäller på, säger David Megessi till Nyheter24

Nyheter24 har granskat tre mandatperioder och då tittat på hur politiken gynnar respektive missgynnar ungdomar.

De politikområden vi granskat är arbetsmarknadsstatistik, bostadsbyggande, antal utskänkningstillstånd samt enskilda kultursatsningar och kulturstöd till det fria kultur- och föreningslivet, som ska prioritera ung kulturverksamhet.

Med hjälp av Stadsbyggnadskontoret har vi tagit fram siffror på hur många små hyresrätter som har byggts under respektive mandatperiod mellan 1991-2009. Med småhyresrätter avses ett rum och kokvrå, ett rum och kök och två rum och kök.

Arbetsförmedlingen har tillhandahållit statsistik över ungdomsarbetslösheten och siffrorna över kulturstödet kommer från kulturförvaltniningens årsrapporter.

1991-1994 Finansborgarråd Carl Cederschiöld (m). Totalt 2763 lägenheter. Som mest 1307 utskänkningstillstånd. 1991 startades Vattenfestivalen i Stockholm med ett bredd utbud av kulturevenemang. Finns ingen statistik över ungdomsarbetslöshet under denna period.

1994-1998 Finansborgarråd Mats Hulth (s). Totalt 825 lägenheter. 1416 utskänkningstillstånd. Ungdomsarbetslöshet 7,23 procent. 1996 startades ungdomskulturprojektet Lava på Kulturhuset. Kulturstödet snittar på 25 procent av kulturförvaltningensbudget.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

1998-2002 Finansborgarråd Carl Cederschiöld (m). Totalt 1999 lägenheter. 1562 utskänkningstillstånd. Ungdomsarbetslöshet 2,8 procent. Ung08-festivalen startade, en av Europas största ungdomsfestivaler. Vattenfestivalen läggs ned 1999 på grund av höga kostnader. Kulturstödet snittar på 22 procent av kulturförvaltningens budget.                                                                             

2002-2006 Finansborgarråd Annika Billström (s). Totalt 2317 lägenheter. 1610 utskänkningstillstånd. Ungdomsarbetslöshet 4,2 procent. 2005-2006 startades Stockholms Kulturfestival. Kulturstödet snittar 25 procent av kulturförvaltningens budget

2006-2009 Finansborgarråd Kristina Axén Olin (m) (2006-2008), Sten Nordin (m) (2008-). Totalt 2921 lägenheter. Som mest 1631 utskänkningstillstånd. Ungdomsarbetslöshet 2,6 procent. Kulturstödet snittar på 23 procent av kulturförvaltningens budget.

Utvärdering: Under de senaste tre mandatperioderna kan vi konstatera att huvudstaden under borgerlig ledning erbjudit sina unga invånare fler jobb och fler bostäder, men att ungdomskulturen fått större budgetanslag när socialdemokraterna styrt stadshuset tillsammans med sina stödpartier.

Utelivet har under båda regimer behandlats ungefär lika.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!