Sverigedemokraterna har fortfarande starka kopplingar till högerextremism och nazism, det menar Expo som granskat partiet.
Sverigedemokraterna har fortfarande starka kopplingar till högerextremism och nazism, det menar Expo som granskat partiet. - Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

51 sd-kandidater har koppling till vit makt-rörelsen

51 av sverigedemokraternas kandidater har kopplingar till vit makt-rörelsen. Det avslöjar en granskning gjord av den antirasistiska tidskriften Expo.


Granskningen, som publiceras på Expo under lördagen, visar att i de 233 kommuner som sverigedemokraterna kandiderar finns sd-politiker med vit-makt koppling i 28.

I ytterligare sju kommuner finns kandidater som tidigare varit medlemmar i högerextrema nationaldemokraterna.

Det rör sig om personer som förnekar förintelsen, skriver under mejl med nazistiska hälsningar och även donerar pengar till nazistiska grupper, uppger Expo.

Flera av sd-politikerna är även medlemmar på det nazistiska forumet nordisk.nu, där vissa av kandidaterna är mycket aktiva.

Bland annat skriver Isak Nygren, lanstingskandidat i Södermanlands län och 4:e namn på partiets lista i Katrineholms kommun, att islam "är en våldsam pedofilsekt".

När Nygren konfronteras med inlägget, står han fast vid det.

– Islam uppmuntrar till pedofili, ta till exempel profeten Muhammed. När han var 51 år så gifte han sig med en sex-årig flicka som hette Aisha, säger han till Expo.

Även sju av kandidaterna finns registrerade i kundregister hos olika vit makt-bolag, som Sniper records, Nordland och Hammarslag, bolag som alla säljer nazistisk musik och litteratur.

Intäkterna från bolagen har gått till att finansiera naziströrelsens aktiviteter, skriver Expo.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!