1 av 5
- Foto: Pier Paolo Cito/AP/Scanpix
2 av 5
- Foto: Johan Nilsson/AP/Scanpix
3 av 5
- Foto: Alaguri/AP/Scanpix
4 av 5
- Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
5 av 5
- Foto: Roger Vikström/Scanpix

Socialdemokraternas alla svar om Libyen

Socialdemokraternas velande om Sveriges medverkan i FN-insatsen i Libyen tycks äntligen vara över.


På onsdagen kom socialdemokraterna och miljöpartiet överens med regeringen om att förlänga insatsen i Libyen. Men turerna kring socialdemokraterna och deras inställning till att delta i och förlänga FN-insatsen i Libyen har varit många. Partiet har gått från att vara för en FN-insats till att vara emot – och sen för igen.
I dag fick dock historien alltså äntligen ett slut överenskommelsen träffades.

Såhär har vägen fram till enighet sett ut:

15 mars. Socialdemokraterna är starkt positiva till att bidra till FN-insatsen och kräver en flygförbudszon över Libyen. Partiet anklagar regeringen för att vara passiv.

21 mars. Det råder delade meningar inom partiet om huruvida Socialdemokraterna ska rösta för ett svenskt ingripande i Libyen eller inte. Marita Ulvskog, socialdemokraternas gruppledare i EU-parlamentet är emot och Urban Ahlin, socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson, är för.

29 mars. Sverige skickar flygplan till Libyen efter att regeringen och oppositionen kommit överens. Flygplanen får dock inte attackera några mål på marken. Håkan Juholt säger, enligt DN, att han inte vill att svenska piloter hamnar i en situation där de skjuter på barnsoldater.

1 april. Sverige ska delta i den internationella insatsen i Libyen efter att Riksdagen röstat igenom förslaget med brett stöd.
– Vi ställer upp när FN kallar för att skydda civila, det är en svensk tradition, sade Urban Ahlin till SvD.

1 maj. Socialdemokraterna gör en helomvändning och Håkan Juholt säger plötsligt att han inte tror på en förlängning av Sveriges insats i Libyen efter att den halvårslånga mandatperioden har gått ut. Juholts uttalande får kritik inom partiet.
– Vi går in som en pusselbit, en bricka i detta. Under dessa månader tar vi vårt ansvar. Sedan lämnar vi och någon annan får ta vid, sade Håkan Juholt till DN.

18 maj. Socialdemokraterna gör ytterligare en vändning. Nu vill partiet ha en förlängning av den svenska militära insatsen men bara med marina stridskrafter. Juholt vill dock fortfarande inte att några Gripenplan stannar i Libyen. Han medger inte att han eller partiet svängt i frågan.
– Vi har inte svängt. Vi har hela tiden sagt att vi är öppna för en bredare verktygslåda av insatser, både civila och militära, sade Juholt till DN.

4 juni. Juholt säger, i Sveriges Radio, att han inte längre är säker på om flygplanen verkligen ska flygas hem till Sverige. Han lämnar möjligheten öppen för att de kan stanna.

7 juni. Håkan Juholt och Socialdemokraterna vänder ännu en gång och säger att Sveriges Gripenplan kan bli kvar i Libyen även efter att mandatperioden gått ut den 1 juli. Juholt öppnar även för att Sverige kan delta i andra FN-insatser i Sudan och Syrien.
– Vi måste se en uppgörelse om Libyeninsatsen i det ljuset. När FN kommer med förfrågan måste Försvarsmakten och andra myndigheter vara förberedda, sade Juholt till DN igår.

8 juni. I dag blev det klart att regeringen, Socialdemokraterna och Miljöpartiet är överens om en förlängning av den svenska insatsen i Libyen.
Det meddelade utrikesminister Carl Bildt, socialdemokraternas utrikespolitiska talesman Urban Ahlin och miljöpartiets språkrör Åsa Romson under en presskonferens i dag.
– De flesta bedömare gör en tydlig bedömning att i dag är inte den dag som man ska sluta stödja de civila i Libyen och det är inte i dag som flygförbudszonen ska upphöra, sade Åsa Romson på presskonferensen.

Den svenska insatsen består av åtta Gripenplan som ska spana och upprätthålla den flygförbudszon som FN:s säkerhetsråd tidigare beslutat om.
– Det blir mer spaningsinsatser än vad vi kunnat åstadkomma hitintills, sade Carl Bildt på presskonferensen.

FN
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

1 timme sedan
Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.