1 av 2
- Foto: Secretaria de la defensa nacional
2 av 2
- Foto: Secretaria de la defensa nacional

Drogkungarnas hemmagjorda stridsfordon

Mexikanska drogkarteller specialbygger fordon för att underlätta knarksmuggling


Det mexikanska drogkriget

Drogkriget i Mexiko är en väpnad konflikt mellan rivaliserande drogkarteller och staten. Mexikanska drogkarteller dominerar den amerikanska drogmarknaden. Cirka 90 % av allt kokain som förs in i USA kommer från Mexiko och förtjänsten är åtskilliga miljarder dollar varje år.

Mexikos president Felipe Calderón försöker bekämpa kartellerna vilket leder till stora konflikter. Våldet har eskalerat på senare tid och bara i år har 15 000 personer dödats i kriget som trappades upp efter att flera nyckelpersoner inom kartellerna gripits. Över 30 000 personer har dött i drogkriget sedan 2006


 

Fordonen på bilderna ser ut som föråldrade stridsfordon från ett museum men de här rostiga vagnarna är specialbyggda av mexikanska drogkarteller i syfte att smuggla droger.

Bilen tillsammans med över 30 andra specialbyggda fordon hittades av mexikanska soldater i staden Camargo efter att de stormat en kriminell gruppering. Av de 30 fordonen var flera specialkonstruerade lastbilar gjorda för att underlätta drogsmuggling. Soldaterna hittade även en mängd olika vapen.
– De här fordonen används för patrullering och smuggling till USA, säger den mexikanska armén i ett pressmeddelande.

Fordonen på bilden är flitigt modifierade av smugglarna och är utrustade med:

* Vapentorn där skyttarna kan sitta skyddade från handeldvapen.
* Bepansring med minst 2,5 centimeter tjockt stål.
* Modern kommunikationsutrustning.
* Luftkonditionering.
* Skottsäkra fönster.

Mexiko är sedan länge drabbat av svår kriminalitet och det pågående drogkriget mellan drogkarteller och staten skördade cirka 15 000 människoliv bara under förra året. Det är, bland andra, drogkartellerna Los Zetas och Gulf-kartellen som staten vill sätta stopp för.

Attacken från de mexikanska soldaterna kunde ske efter ett tips från allmänheten och nu är polisen optimistiska inför framtiden.

– Detta visar det stöd som de väpnade styrkorna har i samhället. Det ger oss förtroende att skapa fred och harmoni, säger armén i ett pressmeddelande.

Bil
/
/
/
/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Nästa artikel
13 döda i Mexiko