Animation på Curiositys landning
1 av 9
Animation på Curiositys landning - Foto: Scanpix
Publik i spänd förväntan
2 av 9
Publik i spänd förväntan - Foto: Scanpix
3 av 9
- Foto: Faksimil från stream
Glädje då Curiosity-landningen bekräftats
4 av 9
Glädje då Curiosity-landningen bekräftats - Foto: (NASA/Bill Ingalls)
Sekunden efter bekräftad landning: ren glädje bland crewet
5 av 9
Sekunden efter bekräftad landning: ren glädje bland crewet - Foto: Faksimil från stream
Stora känslor när den absolut första bilden från Curiosity anländer hem
6 av 9
Stora känslor när den absolut första bilden från Curiosity anländer hem - Foto: Faksimil från stream
7 av 9
- Foto: Faksimil från stream
Senare kom fler bilder in, då också från andra hållet av rymdrovern.
8 av 9
Senare kom fler bilder in, då också från andra hållet av rymdrovern. - Foto: Faksimil från stream
Triumfatorisk presskonferens efter landningen
9 av 9
Triumfatorisk presskonferens efter landningen - Foto: Scanpix

NASA landar på Mars

Efter några mycket spända timmar, och fullkomligt olidliga minuter, har rymdrovern Curiosity landat på Mars. Nu börjar ett unikt uppdrag för rymdbilen.


Curiosity

Curiosity är en NASA-rover som sköts upp den 26 november 2011. Rovern kommer är tre gånger så tung och dubbelt så bred som de tidigare Mars Exploration Rovers, Spirit och Opportunity, som landade på Mars 2004. Curiosity kommer att analysera ett flertal prover från jorden och från stenar. Rovern förväntas arbeta i minst ett marsår (~2 jordår) och ska då utforska större del av ytan än någon tidigare rover.

MARS. Rymdskeppet som Nyheter24 i fredags rapporterade om, gick på måndagsmorgonen in i en avancerad process för att felfritt lyckas landa på Mars. Och vid 07.33 svensk tid kom så det efterlängtade budskapet: "touchdown confirmed". Beskedet följdes upp av intensivt hurrande och till och med tårar på sina håll i NASA-högkvarteret i San Gabriel Valley i Los Angeles. Spänningen hade varit enorm.

Curiosity är NASA:s senaste och mest högteknologiska expedition, och syftet är att försöka leta efter tecken på förutsättningar för liv. Det sade fysikern Ella Carlsson Sjöberg - som skrivit både en avhandling och en bok om Mars - tidigare i förra veckan till Nyheter24.

– Det är extra spännande att se hur förhållandena ser ut just i den krater där Curiosity ska landa, eftersom det finns indikationer på att flytande vatten funnits där. Dessutom exponeras flera olika jordlager där, vilket innebär att man kan leta noggrannare än på andra ställen.

Strax efter att Curiosity landat kom den första bilden - en 64 gånger 64 pixlar stor bild på roverns egen skugga och ett av hjulen på den dammiga ytan på "den röda planeten".

Rymdroverns egna twitterkonto var snabb med att lägga ut bilden, i en tweet som redan - 10 minuter efter att den publicerades - fått över 16 000 retweets:

Senare kom ytterligare bilder, de som rovern hann skicka innan den hamnade i radioskugga och "sov". I en presskonferens strax efter landningen inledde NASA-chefen och den före detta astronauten Charles Bolden med att välkomna publiken till Mars för att sedan rätta sig - “Välkommen till Nasa, menar jag”. Han introducerade sedan presidentens rådgivare i forsknings- och teknologifrågor John Hodrenmed orden att “han var nära att kräkas av spänning”. “Today on Mars, history was made on Earth" slog han i sin tur fast, för att sedan förklara att Curiosity-landningen var det svåraste mänskligheten företagit sig vad gäller robotrymdfart. Han förklarade också att rymdrovern har ett viktigt uppdrag för framtiden:

Barack Obama har lovat att vi ska skicka folk till Mars på 2030-talet, och Curiosity kommer förse oss med värdefull information om vad vi har att vänta där

Se bildspel ovan från NASA-högkvarterets nervösa minuter innan landningen - och glädjeutbrottet efteråt.


/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

3 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.