Att skydda sig mot solen är nu ännu viktigare för rödhåriga.
1 av 5
Att skydda sig mot solen är nu ännu viktigare för rödhåriga. - Foto: Scanpix
Lindsay Lohan är naturligt rödhårig.
2 av 5
Lindsay Lohan är naturligt rödhårig. - Foto: Ap
Tidigare trodde man att hudcancern berodde på att rödhåriga var blekare än blonda och mörkhåriga människor.
3 av 5
Tidigare trodde man att hudcancern berodde på att rödhåriga var blekare än blonda och mörkhåriga människor. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Det gäller att skydda sig extra mycket.
4 av 5
Det gäller att skydda sig extra mycket. - Foto: AP
Marcia Cross är en känd för sitt röda hår.
5 av 5
Marcia Cross är en känd för sitt röda hår. - Foto: AP

Rödhåriga riskerar hudcancer – även om de INTE exponeras för sol

Det är det röda pigmenten som orsakar cancer. Tidigare trodde man att människor med rött hår var med benägna att utveckla cancer enbart på grund av sin bleka hud.


Hudcancer

Varje år får cirka 2 800 personer malignt melanom i Sverige och ungefär 500 dör av den.

ENGLAND. Alla bör skydda sig i solen heter det, och som rödhårig bör du skydda dig lite extra. Nu visar det sig att det egentligen kvittar om du vistas ute i solen eller om du sitter hemma en hel sommar.

Forskare har kommit fram till att rödhåriga har en större risk att utveckla hudcancer än personer med mörkt eller blont hår, även om de inte tillbringar någon tid i solen, skriver Daily Mail.

Starka bevis

De menar att produktionen av pheomelanin, som i stort sett bara rödhåriga har, är det som leder till att cancerceller utvecklas. De nya bevisen är starka och pekar på att rödhåriga måste vara ännu mer försiktiga i solen.

– Rödhåriga borde göra mer frekventa läkarundersökningar. Om de inte har någon cancer i familjen för dem ändå kontrolleras minst två gånger per år istället för den årliga kontroll som vi rekommenderar för alla andra, säger Jeanine Downie, taleskvinna för Skin Cancer Foundation, skriver Daily Mail

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ruttet påskägg för skattebetalarna: Kommunchef tappade bort miljard

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

1 timme sedan
Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

1 timme sedan
Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

1 timme sedan
Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

1 timme sedan
Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.