Hanna Wagenius.
Hanna Wagenius. - Foto: COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

"Sexköpslagen är fortfarande inte bra"

DEBATTARTIKEL. Hjälper verkligen sexköpslagen de som den är tänkt att hjälpa och skydda? Det frågar sig Hanna Wagenius, förbundsordförande i Centerpartiets ungdomsförbund.


Vill du göra din röst hörd?

Tycker du att något saknas i debatten? Vill du göra din röst hörd och påverka?

Mejla en debattartikel till nyheter@nyheter24.se.

"Prostituerade recenseras på nätet"

"Prostituerade kvinnor recenseras på nätet – så tar männen makten".

Nyheter24:s Erik Carlsson om att prostituerade tvingas lyda torskar av rädsla för en dålig recension på nätet.

Läs krönikan här

Sedan 1999 har vi haft en sexköpslag i Sverige. Den kriminaliserar köp av sexuella tjänster och har nyligen skärpts av riksdagen. Tanken med lagen är att skydda sexsäljare genom att utrota prostitutionen i Sverige genom att få bort efterfrågan.

Frågan som allt för få verkar ställa sig nu för tiden är dock om lagen verkligen hjälper de som den ska skydda. Barnmorskor i Skåne har rapporterat om sexsäljare som drabbas av värre skador efter lagens införande, dels eftersom de sexköpare som finns kvar på gatan är de som ändå inte bryr sig om de åker fast och dels eftersom det är svårare för säljare att bedöma sina kunder sedan lagens införande - är personen bara rädd att bli lagförd, eller är den potentiellt farlig?

Sexhandeln har också blivit en marknad helt tryckt under jord, utan insyn. Det betyder att det blivit svårare att kontrollera hur många som befinner sig där, och om de är där på grund av tvång eller av fri vilja. Dessutom har det inneburit att många sexsäljare fastnat i kriminella nätverk, eftersom de är de enda som finns kvar att vända sig till.

Något som också är mycket allvarligt i sammanhanget är också att lagen gjort att man i ännu större utsträckning än förr avfärdar vissa kvinnors erfarenheter av sexhandeln.

Det finns de som hävdar att en kvinna aldrig kan sälja sex av fri vilja, och aldrig kan må bra av det. De som vittnar om motsatsen blir snabbt avfärdade och sägs ljuga för att försköna sin egen situation inför sig själva. Isabella Lund, en sexsäljare som tidigare bloggade under pseudonym, blev till och med hotad av en högt uppsatt politiker med att bli outad och lade på grund av det ner sin blogg. Andra har vittnat om att de blir utstötta eller helt utan hjälp från sociala myndigheter om de inte gör avbön från tiden som sexsäljare. Vissa blir av med vårdnaden om sina barn utan annan grund än att de sålt sexuella tjänster. Undantagslöst är det dock kvinnor som drabbas av von oben-attityden, trots att det är fler unga killar än unga tjejer som säljer sex. Män verkar nämligen vara myndiga sin sexualitet i allmänhetens ögon.

För mig som feminist är det upprörande. Självklart mår många som befinner sig i sexhandeln väldigt dåligt - men det kan inte hindra oss från att också acceptera att det finns de som mår bra. Fokus borde flyttas från en illa fungerande lagstiftning till åtgärder som faktiskt hjälper dem som hamnar i kläm. 

Hanna Wagenius
Förbundsordförande 
Centerpartiets ungdomsförbund

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bil misstänks ha sprängts i Landskrona

Sveriges Radios app ligger nere

Sveriges Radios app i mobilen är delvis ur funktion. Felmeddelandet som visas för användare anger att SR har tekniska problem.

Spelar ingen roll för vikten när du äter

Det är inte när på dygnet du äter utan hur mycket som avgör. Det budskapet kommer från amerikanska experter som gått igenom befintlig forskning om hur så kallade ätfönster påverkar vikt och hälsa.

Järfälla: Polisen rapporterar om brand

"Samtal om rök som väller ut från tak på tennishall i Kallhäll.", skriver polisen på sin hemsida.

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

Ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) slår ifrån sig kritiken som riktats mot honom i samband med att en kvinna avskedades från Energimyndigheten, rapporterar SR:s Ekot.

"Europa för beroende av krut från Kina"

1 timme sedan
Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.