Energidryck kan vara dåligt för hjärtat.
1 av 6
Energidryck kan vara dåligt för hjärtat. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT BILD
Red Bull är en av de vanligare dryckerna.
2 av 6
Red Bull är en av de vanligare dryckerna. - Foto: Claudio Bresciani
I coops butiker finns i dag en 18-års gräns för att löpa energidrycker.
3 av 6
I coops butiker finns i dag en 18-års gräns för att löpa energidrycker. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Och de är mest populära bland unga.
4 av 6
Och de är mest populära bland unga. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Även om man länge misstänkt att energidrycker kan påverka hjärtat har inga studier visat det, förrän nu.
5 av 6
Även om man länge misstänkt att energidrycker kan påverka hjärtat har inga studier visat det, förrän nu. - Foto: Svenska Dagbladet
Bara i Sverige finns över 20 olika sorters energidrycker.
6 av 6
Bara i Sverige finns över 20 olika sorters energidrycker. - Foto: Svenska Dagbladet

Bekräftat: Energidryck förändrar din hjärtrytm

Energidryck ger dig inte bara vingar utan hjärtklappning också. Nu varnar forskare unga och personer med hjärtproblem att undvika dryckerna.


Unga konsumerar mest

Ungdomar i åldern 10–18 år konsumerar mest energidryck, enligt en omfattande enkätundersökning som Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) publicerade 2012. 

Försöket

De medverkande i studien gavs en dryck innehållande 32mg per 100ml med koffein (samma mängd som i Red Bull) och 400mg per 100ml av kemikalien taurin. 

Koffein – en av huvudingredienserna i energidrycker har länge befarats skadligt eller rent farligt för unga vid för hög dos. Nu har forskare för första gången kunnat fastslå att hjärtrytmen förändras vid intag av energidrycker. 

– Det är många sidoeffekter som kopplas ihop med ett stort intag av koffein, inklusive snabba hjärtslag, hjärtklappning, förhöjt blodtryck och i de mest allvarliga fall, anfall eller plötslig död, berättar forskaren Jonas Dorner för BBC

Hjärtats kammare pumpade hårdare

Han har tillsammans med kollegor vid universitetet i tyska Bonn undersökt 17 personer efter att ha druckit energidryck. Det visade sig att hjärtats kammare som hjälper kroppen att pumpa runt blod, pumpade hårdare en timme efter intag. Därför uppmanar nu Jonas Dorner barn och personer med hjärtproblem att undvika dryckerna.  

Det finns i dag ingen åldersgräns för inköp av energidrycker och inte heller någon maxgräns för koffeinhalten i dem men många svenska butiker har på eget bevåg infört en 15-årsgräns. 

En motion föreslogs av Folkpartiets Eva Flyborg 2012 för att lagstadga kring 15-årsgränser av energidrycker med motiveringen: "Det är inte ovanligt att barn dricker 4–5 burkar om dagen och i vissa fall ännu fler. Detta är möjligt då många lågprisbutiker säljer energidrycker för ca 5 kr burken." Men motionen avslogs.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

900 kronor mindre i månaden: Okända regeln sänker din pension

Att gå i pension tidigt betyder minde pengar i plånboken varje månad. Men vet du hur mycket pengar du förlorar på att sluta jobba innan riktåldern?

Massiv militär insats på Västbanken

Israelisk militär genomför en större insats i och omkring flyktinglägret Nur Shams i norra delen av Västbanken. Flera personer har dödats i insatsen som inleddes på fredagen.

Polisen stängde cannabiskafé i Oslo

Läsk, kakor – och cannabis stod på menyn och knappt en timme varade köpfesten på ett kafé i centrala Oslo innan polisen slog till och stängde verksamheten och bad folk att lämna platsen.

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

1 timme sedan
Gudruns kött och charkuteri slår igen sin fabrik i Gävle och har sagt upp alla anställda på anläggningen.