Vad har fått oss att skämmas?
1 av 5
Vad har fått oss att skämmas? - Foto: Montage / TT
Lotta Schelin och Zlatan Ibrahimovic. Inte lika glada miner nu?
2 av 5
Lotta Schelin och Zlatan Ibrahimovic. Inte lika glada miner nu? - Foto: Erik Mårtensson / TT
Landslagskaptenen.
3 av 5
Landslagskaptenen.
Förbundsbasen Karl-Erik Nilsson med Zlatan och Aftonbladets Simon Bank.
4 av 5
Förbundsbasen Karl-Erik Nilsson med Zlatan och Aftonbladets Simon Bank. - Foto: TT
Caroline Seger.
5 av 5
Caroline Seger. - Foto: Drago Prvulovic / TT

Zlatan är Zlatan – här är veckans facepalm

Varje vecka upptäcks nya saker som får en att vilja begrava ansiktet djupt ner i handflatan. Här är tre orsaker till en facepalm vecka 52:


Ni som inte förstår kritiken

Snälla, läs Caroline Segers inlägg från Instagram:

"När jag var 5 år drömde jag om att en dag få spela i landslaget. Vid 28 års ålder har jag representerat mitt land i 9 år. Under min karriär har jag sett DAMfotbollen utvecklas och växa.

Jag har fått uppleva ett mästerskap på hemmaplan där jag sett unga flickor och pojkar få idoler och förebilder. Aldrig har jag under dessa år behövt känna mig så liten som jag gjorde när vår största idrottsprofil genom tiderna uttryckte sin åsikt om DAMfotbollen. En person som många om inte alla ser upp till och lyssnar på.

Jag har aldrig bett om att bli jämförd och jag är inte dummare än att jag förstår att det är enorm skillnad på herr och damfotboll men med det sagt så måste man kunna ha en respekt gentemot damfotbollen och de människor som både på och utanför plan lägger ner tid och energi på det dom älskar att göra.

Jag ber er att respektera DAMfotbollen men framförallt ber jag er att tänka efter vad ni säger för det finns många 5-åriga flickor som har samma dröm som jag en gång hade."

3. Expressen

Kvällspostenreportern Mattias Larsson hade inte kunnat vänta sig att Zlatan Ibrahimovic skulle prata om damfotboll. Visst saknades det följdfrågor och i texten framstod det som att han höll med Zlatan. Men följdfrågor är alltid lättast att komma på i efterhand.

Vad som är än värre är att Expressen, som vetat om sprängstoffet i intervjun, inte följde upp uttalandena redan vid den första publiceringen. Var fanns kommentarerna från damlandslaget, förbundet och andra aktörer? Var fanns krönikorna som gav en annan bild?

Ett publicistiskt haveri – men Zlatan är väl Zlatan.

2. SvFF

Så till slut gick förbundsbasen Karl-Erik Nilsson ut och kommenterade Zlatans misogyna uttalanden. I SVT:s morgonsoffa? Nej. I en av de stora tidningarna? Nej. På en presskonferens? Gud, nej. Han gjorde det i en intervju med förbundets egen hemsida.

Förvisso fick han fler kritiska frågor än Zlatan fick av Expressen, men det var nog ingen som krävde att han faktiskt skulle svara på dem.

Nej, förbundet vägrar ta ställning mot lagkaptenens uttalanden. 

– Han får fortfarande uttrycka sina åsikter utan att vi recenserar honom i media. Och glöm inte bort att han i intervjun uttalar sin största respekt för damfotbollen, för damlandslaget och vad de har åstadkommit, säger Nilsson till den egna sajten.

"De kan få en cykel med min autograf så blir det bra".

Respekt, sa Bull.

Men Zlatan är ju Zlatan.

1. Zlatan Ibrahimovic

Man kan knappast bli förvånad över att Zlatan Ibrahimovic hyser dessa åsikter om tjejer som spelar fotboll. För det är de som i längden drabbas av hans uttalanden. Tjejer med drömmar som får reda på att deras idol inte bryr sig om dem. Zlatan har inte direkt framstått som en feministisk förkämpe under sin karriär.

Däremot har han ett ansvar i och med att han är lagkapten för svenska landslaget. Att han säger något liknande är att likställa med om förbundskaptenen hade sagt samma sak. Då hade nog till och med ni skrikit "avgå Hamrén".

Tänk om "Ibra" valt att lägga sin kraft på att försöka hajpa upp damernas landslag i stället. Förstår ni vilken boom svensk fotboll kunde få av det? I stället tvingas Lotta Schelin, Caroline Seger, Nilla Fischer och de andra fortsätta kämpa i motvind – med ett herrlandslag vars lagkapten hellre hånar än hyllar dem.

Kanske borde Zlatan, som själv kämpat sig upp från grusplanen i Rosengård till jättearenorna i Europa, förstå deras kamp. Inte trampa på den.

Men men, inget att se här. Cirkulera. Den av kvällstidningarna som skriver en kritisk krönika bojkottas.

Zlatan är Zlatan.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!