Nyheter24 listar.
1 av 8
Nyheter24 listar.
1.
2 av 8
1.
2.
3 av 8
2. - Foto: COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
3.
4 av 8
3. - Foto: TT BILD
4.
5 av 8
4. - Foto: TT BILD
5.
6 av 8
5. - Foto: TT BILD
6.
7 av 8
6. - Foto: TT
7.
8 av 8
7. - Foto: TT

7 tänkvärda citat om rasism

I Europa och Sverige stövlar rasistiska och främlingsfientliga krafter fram. Därför kan det vara värt att påminnas om vad kloka personer haft att säga.


1. ”På senaste tiden har det talats om hur blonda och blåögda får ge plats åt mörkhåriga och brunögda. Det är som om ett spöke från min ungdom stod upp och talade. Jag var tonårig under Hitler-kriget.”


Rune Andréasson, tecknare av Bamse.

2. "Det handlar inte längre om höger eller vänster. Det handlar om de där filmerna som vi alla har sett och frågat oss själva 'hur kunde det hända'? Nu vet vi att det bara händer och att det är upp till dig och mig att se till att inte händer, för det finns inga andra som kommer göra det jobbet åt oss. Det finns bara vi."


Malena Ernman, operasångerska.

3. "Jag är övertygad om att det skulle vara ett fatalt misstag att slåss mot rasismen genom att ignorera den och hoppas att den kommer försvinna av sig själv. Det kommer inte ske. När rasismen och våra vägar möts har vi plikten att resa oss och agera.”

Kevin Prince Boateng, fotbollsspelare.

4. "Rasismen finns fortfarande med oss. Men det är upp till oss att förbereda våra barn för vad de har att möta och, förhoppningsvis, övervinna."

– Rosa Parks, medborgarrättskämpe

5. "Ingen föds till att hata någon på grund av hans hudfärg, eller hans bakgrund, eller hans religion. Folk måste lära sig att hata, och om de kan lära sig att hata så kan de lära sig att älska, för kärlek kommer mer naturligt till människans hjärta än motsatsen."

Nelson Mandela, frihetskämpe.

6. "Att hata människor på grund av hudfärg är fel. Och det spelar ingen roll vilken färg det är som hatar. Det är bara fel."

– Muhammad Ali, boxningsikon.

7. "Jag hoppas att vi till sist ska inse att det bara finns en ras - den mänskliga - och att vi alla tillhör den."

Margaret Atwood, författare.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Oljepris upp efter rapporter om attack

Här är hoten mot lägre ränta

Inflationen i Sverige är på väg ned och frågan tycks nu bara vara hur många räntesänkningar det blir i år. Men de kommande åren finns orosmoln som kan driva upp inflationen igen.

Kraftigt ned i Japan

1 timme sedan
Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

1 timme sedan
En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Medieuppgifter: Israel har attackerat mål i Iran

2 timmar sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger flera amerikanska medier med hänvisning till källor. Iran bekräftar att man skjutit ned drönare men tillbakavisar att man skulle angripits av tyngre vapen. "Ingen större skada har uppstått", enligt en statlig nyhetsbyrå.

Nu börjar världshistoriens största val

2 timmar sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.