Johan ordnar hjälpkonserter för brandoffren

Artisten Johan Seige vill bidra med det han är bäst på – musik. Nu är planeringen i full gång.


Vill du vara med?

Är du intresserad av att delta – kontakta Johan via gruppen Släcka bränder.

VÄSTERÅS. Artisten Johan Seige håller för tillfället på med att arrangera ett event i form av flera konserter till fördel för brandens offer. 

Konserterna kommer att äga rum i Västerås.

Efter ett inlägg på Facebook har responsen varit enorm – inlägget har delats över 1 600 gånger och flera artister samt potentiella samarbetspartners har hört av sig till honom.

Inte första gången

Johan har vid tidigare tillfällen varit med och anordnat liknande insamlingar och det var bland annat därför idén uppkom den här gången.

– Jag brukar vara i Kalifornien och spela ibland och när jag var där 2008 så brann det i stora delar av området där jag bodde. Jag satt på min altan och såg hur askan rasade från himlen. Det var kaos, säger han och fortsätter: 

– Så vi bestämde oss för att hjälpa till genom att arrangera en konsert. Och det fanns i medvetandet även nu när det brinner i Sverige. Jag har varit nära eld förut och känner till känslan, skräcken och maktlösheten. 

"Sitter och klagar"

En annan anledning till att Johan valde att engagera sig i branden var den stora dos negativitet han kände efter att ha kollat igenom flödet på Facebook.

– Jag satt och läste en massa griniga inlägg vilket gjorde mig förbannad. Människor kupar sina händer och samlar vatten för att släcka branden, rädda sina liv och sin egendom. Skog för miljoner kronor brinner upp och i stället för att hjälpa till sitter folk på sina feta rövar och klagar på hur dåligt allt sköts, säger han. 

Johan är gravt synskadad och kan inte se men hjälper i stället till på sitt sätt.

– På grund av min synskada kan jag inte göra så mycket nytta på plats. Jag skulle mest vara i vägen. Däremot kan jag spela musik och sätta upp konserter. Jag har bra kontakter och nu ska vi göra det vi kan. 

Stort intresse

Efter Facebookinlägget har många hört av sig och visat intresse för att bidra. 

– På bara några timmar välde det in mängder av intresserade artister och arrangörer. Det är helt absurd, flera ställen i Västerås har ringt och erbjudit lokaler, boende och plats. Och jag sitter och jobbar med det här på Gotland med min telefon, säger Johan och fortsätter:

– Så nu måste jag åka hem till Västerås. Vi har dragit igång och bland annat börjat bygga en hemsida, startat en facebookgrupp och börjat blogga. Vi har flera spikade scener och några till som är nära att gå i lås. 

De sociala mediernas kraft har närmast chockerat honom.

– Det är fascinerande med sociala medier, jag har aldrig varit med om maken, säger han och fortsätter:

– I Sverige är vi inte så vana med den här typen av katastrofer, men när de sker så visar många att vi är lika kärleksfulla som i andra länder där det händer saker oftare. 

Blir av i månadsslutet

Konserterna planeras till den 29 och 30 augusti.

– Mitt mål är att alla som anmäler intresse för att delta också ska få göra det. Det här är människor som kanske inte har möjlighet att hjälpa till på plats men som kan vara med på det här. 

.........

Här sjunger och spelar Johan Seige låten "Bäst att du går":


.........

LÄS MER: Brandlukt i huvudstaden – då får 08:orna panik 

Polisens rörande brev till brandens offer 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Enligt åklagaren finns det ingen naturlig orsak till att jordskredet vid E6 i höstas skedde. Tre personer med koppling till företag om arbetat i området misstänkts för brott.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.

Jätteanläggning mot koldioxid får ok i domstol

Energibolaget Stockholm Exergi får tummen upp av Mark- och miljödomstolen. Planen är att de ska bygga en av de första anläggningarna för koldioxidinfångning i Sverige

Kvinna frias från krigsbrott i Syrien

Hovrätten friar en 35-årig kvinna från anklagelser om krigsförbrytelser i Syrien 2014, skriver flera medier. Kvinnan har tidigare dömts till tre månaders fängelse.