Så görs Valappens och Nyheter24:s undersökningar

Här förklaras hur Nyheter24:s och Valappens undersökningar har genomförts.


Metoden är ny och vi använder en mobilapplikation tillsammans med telefonintervjuer för att säkerställa datan.

Urvalet är delvis slumpmässigt; de personer som köper appen är inte handplockade utan det kan vara vem som helst i Sverige. För att säkerställa kvaliteten används en metod där vi sätter upp kravet att varje svarsalternativ måste uppfylla ett antal kriterier innan undersökningen får grönt ljus för vidare analys. Ett sådant kriterium kan exempelvis vara att minst 500 personer över 49 år gamla ska ha svarat. För varje svarsalternativ gäller 7 sådana kriterier. 

Den data vi då får fram körs sedan genom en riksrepresentativ mall, framtagen baserat på de senaste siffrorna från Statistiska Centralbyrån, avseende ålder, kön, bostadsort och så vidare. Mallen används för att vikta resultatet och undvika en överrepresentation av till exempel unga tjejer.

För att säkerställa en så korrekt statistik som möjligt får de som laddar ner appen ange viss information om sig själv. Den information de anger kontrollkörs sedan mot den information som Google Play eller Appstore har om personen. Skulle någon ha angett olika bostadsorter, till exempel, så sållas denne automatiskt bort ur urvalet. Det är också av den här anledningen som vi har valt ha ett pris på sju kronor på appen; detta ger oss nämligen ytterligare en kontrollpunkt, då vi kan samla in information om faktureringsadress även där. 

Med den här metoden sållas alla svar som på något sätt är tveksamma eller osäkra, bort ur undersökningen. Med 20 000 svarande per undersökning, är det i slutändan endast omkring 11 000 svar som bedöms som tillräckligt säkra för att ingå i statistiken.

De som köper appen kan vara vem som helst, appens primära funktion är inte opinionsundersökningar utan information om partipolitik och valet, därmed kan vi tillsammans med andra undersökningar säkerställa att den absolut största majoritet av valappens användare INTE köpt appen i hopp om att delta i undersökningar (således delvis slumpmässigt urval) och de som köpt appen för detta ändamål ingår i felmarginalen/sållas bort. I våra telefonintervjuer är urvalet alltid slumpmässigt.

För att ytterligare säkerställa siffrorna genomför vi även telefonintervjuer med mellan 150 och 500 personer. Detta görs för att nå de delar av befolkningen som är över 18 år, men som inte använder en smartphone. Dessa svar lägger vi sedan in i statistiken, och de viktas precis som de andra svaren. 

Behöver du av någon anledning ytterligare information är du välkommen att kontakta Valappen. Kontaktuppgifter finns på Valappen.com

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Huawei får ta del av hemlig information

1 timme sedan
Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

1 timme sedan
En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.