Skål! Snart kanske bakfyllan är ett minne blott.
Skål! Snart kanske bakfyllan är ett minne blott. - Foto: Matthias Schrader / TT Bild

Nu är den här – ölen du inte blir bakfull av

Glöm sprängande huvudvärk, illamående och bakisångest. Snart kan bakfyllan vara ett minne blott.


Åtminstone tycks möjligheten större än någonsin. En grupp näringsforskare vid Griffith University Health Institute i Australien har nämligen ha tagit fram en öl som inte gör dig dålig, skriver The Australian.

– Vi vet att öl är en mycket populär drink, särskilt efter sport eller ansträngning, säger forskaren Ben Desbrow till ABC News. Från vårt perspektiv handlar det om att minska skaderiskerna men fortfarande kunna tillåta människor att dricka öl utan att bli uttorkade.

En av anledningarna till att du mår dåligt dagen efter att du druckit för mycket alkohol är att konsumtionen leder till en ökad urinproduktion, vilket gör dig uttorkad.

Mer återfuktande än vanlig öl

De australienska forskarna tillsatte därför elektrolyter, det vill säga substanser som påverkar mängden vatten i kroppen, i den öl som testades. 

En grupp frivilliga, som precis avslutat ett hårt träningspass, testade sedan ölen bestående av olika sorter och med varierande alkoholhalt – detta trots att forskning varnar för att dricka alkohol efter träning.

Fungerade bara med lättöl

Resultatet visade enligt IFL Science! dessvärre att det endast fungerade när produkter med låg alkoholhalt användes, alltså med den svagare öl av samma alkoholhalt som vår lättöl. Efter att ha tillsatts med elektrolyter ska den ha blivit tre gånger mer återfuktande än vanlig öl.

Vem vet, kanske kommer det även en lösning på starköl i framtiden. Under tiden gör du nog rätt i att dricka i måttliga mängder om du vill undvika den klassiska baksmällan.

Ol
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Flygledarna i Frankrike ska strejka

Flygledarna i Frankrike ska strejka på torsdag, vilket riskerar att leda till stora störningar vid Paris två största flygplatser.

Kvinna och barn uppges dödade i Libanon

En kvinna och en 12-årig flicka har dödats i ett israeliskt luftangrepp mot ett hus i Hanine nära den israeliska gränsen, enligt räddningsarbetare och statliga libanesiska medier.

Rekordmånga stulna bilar försvinner spårlöst

Bilbrotten minskar. Ändå försvann i fjol hundratals stulna bilar spårlöst, enligt försäkringsbolaget If. Nu hoppas Tullen på ny lagstiftning i höst. Situationen i dag är frustrerande för medarbetarna, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.

Krav om mer pengar till värnpliktiga

1 timme sedan
Motivationen tryter för värnpliktiga när dagsersättningen är låg. Samtidigt råder det så stor platsbrist inom Försvarsmakten att vissa förband inte haft sängplatser till alla värnpliktiga, visar en ny rapport från Pliktrådet.