Skål! Snart kanske bakfyllan är ett minne blott.
Skål! Snart kanske bakfyllan är ett minne blott. - Foto: Matthias Schrader / TT Bild

Nu är den här – ölen du inte blir bakfull av

Glöm sprängande huvudvärk, illamående och bakisångest. Snart kan bakfyllan vara ett minne blott.


Åtminstone tycks möjligheten större än någonsin. En grupp näringsforskare vid Griffith University Health Institute i Australien har nämligen ha tagit fram en öl som inte gör dig dålig, skriver The Australian.

– Vi vet att öl är en mycket populär drink, särskilt efter sport eller ansträngning, säger forskaren Ben Desbrow till ABC News. Från vårt perspektiv handlar det om att minska skaderiskerna men fortfarande kunna tillåta människor att dricka öl utan att bli uttorkade.

En av anledningarna till att du mår dåligt dagen efter att du druckit för mycket alkohol är att konsumtionen leder till en ökad urinproduktion, vilket gör dig uttorkad.

Mer återfuktande än vanlig öl

De australienska forskarna tillsatte därför elektrolyter, det vill säga substanser som påverkar mängden vatten i kroppen, i den öl som testades. 

En grupp frivilliga, som precis avslutat ett hårt träningspass, testade sedan ölen bestående av olika sorter och med varierande alkoholhalt – detta trots att forskning varnar för att dricka alkohol efter träning.

Fungerade bara med lättöl

Resultatet visade enligt IFL Science! dessvärre att det endast fungerade när produkter med låg alkoholhalt användes, alltså med den svagare öl av samma alkoholhalt som vår lättöl. Efter att ha tillsatts med elektrolyter ska den ha blivit tre gånger mer återfuktande än vanlig öl.

Vem vet, kanske kommer det även en lösning på starköl i framtiden. Under tiden gör du nog rätt i att dricka i måttliga mängder om du vill undvika den klassiska baksmällan.

Ol
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA: Vapen förstörda i Jemen

SAS kan få böta – passagerare saknade covidtest

Flygbolaget SAS kan få böta i Danmark för att ha brutit mot reglerna under coronapandemin.

Örebro bötfäller sig själv efter bygglovsmiss

1 timme sedan
Bygg- och miljönämnden i Örebro bötfäller markplanerings- och exploateringsnämnden i samma kommun efter att man missat att ett tillfälligt bygglov för en parkeringsplats gått ut, skriver Nerikes Allehanda.

Nvidia presenterar ny AI-processor

2 timmar sedan
Amerikanska chiptillverkaren Nvidia presenterar en ny processor som vd Jensen Huang hoppas ska stärka bolagets dominans inom AI-hajpen, som redan gjort bolaget till världens tredje högst värderade börsbolag.

Aggressiv björn lös i Slovakien – fem skadade

igår 23:12
En slovakisk turiststad har utlyst undantagstillstånd efter att fem personer skadats i en björnattack. Bland de skadade finns ett barn.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Skellefteå

igår 22:38
"Man misstänks för rattfylleri under påverkan av narkotika.", skriver polisen på sin hemsida.