Toyota går back - första gången på 70 år

Inte sedan 1938 har den japanska biltillverkaren visat ett negativt årsresultat.


Finanskrisen knäcker världens största biltillverkare. Först ut att visa rekordförlustsiffror var General Motors och Chrysler. Och i går var det japanska biltillverkaren Toyotas tur, som för första gången sedan 1938 går back. Inte sedan året efter att företaget bildades har Toyota visat negativa resultat. Årets rekordförlust kommer att hamna på 13.3 miljarder kronor. En stor skillnad från förra året då Toyota presenterade en rörelsevinst på 220 miljarder kronor.

Samtidigt menar asiatiska analytiker att 2009 kommer bli än värre då biljättarna förlorar pengar för andra året på raken. Toyota har redan börjat vidta åtgärder för att stoppa den negativa spiralen. Man har skjutit upp ett nybygge i Mississippi och beodrat flera fabriker att gå ner på endast ett skift. I ren japansk anda har Toyota gått så långt att man kopplat ur företagets elektroniska handtorkar för att på så sätt skära ner på elräkningen uppger New York Times. Toyotas VD Katsuaki Watanabe spår en dyster framtid.

– Den förändring som sker i världen just nu är av en sådan magnitud som endast sker var hundrade år. Vi står inför ett nödläge utan motstycke.

Toyotas rekordförlust chockar Japan

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!