Kina i 30 år av ekonomisk tillväxt

Från att vara ett extremt fattigt land är Kina nu den tredje största handelspartnern i världen.


I går var det 30 år sedan den förre ledaren Deng Xiaoping introducerade ekonomiska reformer i landet som öppnade upp dess ekonomiska tillväxt.

Den nuvarande presidenten Hu Jintao höll under gårdagen ett långt tal till nationen där han talade om hur Kina vuxit från ett fattigt land till en modern nation, skriver El Pas.

Under sitt tal prisade presidenten de reformer som landets kommunistiska parti antagit under de senaste tre decennierna. Han betonade också att Kina aldrig skulle anta ett västerländskt politiskt system.

Kinas ekonomi har ökat med cirka tio procent per år och uppgår i nuläget till 26,5 biljoner svenska kronor. Det är 68 gånger större än 1978 då de ekonomiska reformerna initierades.

– Kinas ekonomiska tillväxt är beroende av omvärlden och omvärlden kan inte växa utan Kina. Vi behöver en hållbar utvecklingsmodell och fokus bör ligga på att höja levnadsstandarden och garantera social jämlikhet, stabilitet och harmoni, sade han i talet, enligt Radio86.

Reformerna har lett till att landet i dag är det tredje största handelspartnern i världen och den fjärde största ekonomin räknat i bruttnonationalprodukt.

Se mer om Kinas ekonomi nedan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Protest mot Postnord-vd:ns lön – tjänar 935 000 i månaden: ”Stopp”

Fler sprängningar riktas mot privatbostäder

Användningen av explosiva ämnen ökade under 2023 jämfört med åren innan och ligger nu i nivå med toppnoteringen från 2019, visar statistik från Polismyndigheten.

Nordea: Trycket på hushållen lättar

Storbanken Nordeas ekonomer konstaterar att det pågår en normalisering av inflationen, vilket väntas få centralbanken att sänka räntor.

Tidsfrist löpte ut – universitetsprotest fortgår

USA:s studentprotester mot Israels krigföring i Gaza fortsätter – och växer. Universiteten brottas med balansgången mellan vissa studenters yttrandefrihet och andras säkerhet – och mäktiga givares intressen.

Polisen i Vilhelmina rapporterar om trafikolycka

"Singelolycka på E45, nordost om Vilhelmina.", skriver polisen på sin hemsida.

Sju gripna i antiterrorräder efter kyrkdåd

1 timme sedan
I stora antiterrorräder i Australien har sju personer gripits. De misstänkta har kopplingar till en tonåring som i förra veckan knivhögg en assyrisk biskop.