1 av 3
- Foto: TT/TT
2 av 3
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
3 av 3
- Foto: TT NYHETSBYRÅN

​Snart kan du köpa labbodlat kött på restauranger

Att odla kött i laboratorium blir billigare för varje dag som går. Nu säger ett flera företag att man planerar att kunna börja sälja labbkött inom 3-4 år.


Det har snackats en hel del om odlat kött det senaste året, och nu verkar det som att vanliga konsumenter kan få ta del av det om bara några år. Det skriver Sveriges Radio.

Labbodlat kött framställs genom att man tar muskelceller från djur och sedan låter dem föröka sig i en näringslösning.

Fördelarna är många: du slipper döda djur, det går åt mycket mindre yta för att framställa köttet, vattenförbrukningen är mindre, det tar inte lika mycket energi och utsläppen är mycket lägre än för vanlig köttindustri.

Till att börja med kommer det labbodlade köttet vara ganska dyrt och bara serveras på restauranger, men målet är att få igång en massproduktion så snart som möjligt. Ett företag säger att de kommer kunna massproducera redan om fem år.

Den stora utmaningen just nu är att få ner produktionskostnaderna till rimliga nivåer.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kan du tänka dig att byta ut vanligt kött mot odlat kött?
Tack för din röst!