Om evolutionen fortfarande varit superspeedad hade vi kanske haft supermöss i dag
Om evolutionen fortfarande varit superspeedad hade vi kanske haft supermöss i dag - Foto: Flickr/Pixabay/Montage

Ny forskning: Mutationer var 4000 gånger vanligare förr

I allt livs början var evolutionen verkligen supersnabb. Den nya upptäckten förklarar en hel del om världen idag


Det är IFLScience som skriver om de nya fynden, som kan förklara varför livet är så mångfacetterat i dag.

Mutation låter som något från X-Men men är den drivande kraften bakom evolution. Spontana förändringar uppstår genom att basparen i DNA förändras, och om förändringen visar sig funka så förs den vidare till nästa generation. men den här processen kan vara långsam, eftersom mutationer ändå är ganska ovanligt.

När livet uppstod så verkar det dock ha varit mycket vanligare med mutationer, och de hände mer än 4 000 gånger oftare än nu. På grund av detta blev utvecklingstakten på liv uppskruvad och gick, med evolutionära mått mätt, väldigt fort.

Anledningen till att det gick så fort tror man är att det var väldigt varmt på jorden. Faktum är att temperaturen låg väldigt nära kokpunkten, vilket så klart är nästan omöjligt att leva i för de flesta av dagens organismer.

Det är oklart hur organismer kunde överleva att få förändrade gener så ofta, men de här nya fynden hjälper oss att förstå hur livet kunde utvecklas så snabbt och bli så många olika livsformer.

Men det är nog tur att mutationstakten har gått ner till dagens nivå. Annars hade vi alla varit X-Men. Antagligen fula sådana.

I bland skulle man vilja resa tillbaks i tiden och se hur allting startade. Eller hur allt slutade, för dinosaurierna. Men det verkar som att det där med tidsresor tyvärr kan vara omöjligt.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!