- Foto: TT-montage

Många svenska kyrkor kan vara olagliga – för att de stör fladdermöss

​Kyrkor är de perfekta hemmen för långörade fladdermöss, men på grund av utbyggnader som kan vara olagliga tvingas de leta efter nya hem.


Ekologen Jens Rydell vid Lunds universitet har tillsammans med två andra fladdermusforskare, Johan Eklöf och Sonia Sanchez kollat hur beståndet av fladdermöss ser ut i landets kyrkor.

Den nya undersökningen är en uppföljning på en undersökning Jens Rydell gjorde redan på 1980 talet, då han undersökte ett 70-tal svenska kyrkor ur ett fladdermushänseende.

Kyrkor är väldigt populära hem för fladdermöss; de har bra med plats, de är skyddade, de är varma, de har mycket mat och fladdermössen kan uppfostra sina bebisar där.

Problemet är bara att fladdermöss, och i synnerhet den långörade fladdermusen, är lite kräsna när det kommer till belysning. De gillar när det är helt nedsläckt där de bor, så när allt fler kyrkor installerar fasadbelysning skrämmer man också bort fladdermössen.

Den nya forskningen visar att kyrkor som har satt upp belysning på fasaden i princip är fladdermuslösa, vilket i grunden beror på att fladdermössen inte kan gömma sig från andra rovdjur som falkar och ugglor, om de inte är skyddade av mörker.

Att störa fladdermöss är olagligt, då samtliga 18 svenska arter är fridlysta. Men de tjänstemän som fattar beslut om bygglov för utbyggnad av kyrkor tar ingen hänsyn till fladdermössen.

Som tur är verkar det som att lösningen på problemet är ganska enkel. På Brunns kyrka i Ulricehamn saknar ett av hörnen lampa, och det gör att det är tillräckligt mörkt för att fladdermössen ska kunna bo där.

Hos SVT kan du läsa mer om fladdermössen och Jens Rydells forskning.

Tycker du att det är lite läskigt med fladdermöss? Nu finns det en ny metod för att bota fobier. Läs mer om den här.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du fladdermöss?
Tack för din röst!