Chockladdesserter i glas
Juldesserter - Foto: Jessica Gow/TT

Här är juldesserterna du bara måste prova!

Vad vore väl julafton och julbord utan en söt avslutning?
Nyheter24 tipsar om tre fantastiskt vackra, inte för mäktiga och framför allt goda desserter i glas för att avsluta din julafton på bästa möjliga sätt.


Julcheesecake 

En mumsig cheesecake med smak av apelsin och kanel. Serveras i portionsglas.

Ingredienser:

14 pepparkakor

50 gram smör

300 gram färskost 

1 apelsin, rivet skal

1/2 tesked malen kanel

1 deciliter vispgrädde

1/2 deciliter florsocker

Rivet apelsinskal och pepparkakssmulor som garnering. 


Gör så här:

Börja med att använda en stavmixer eller matberedare för att mixa pepparkakorna till fina smulor.

Smält smöret och blanda med pepparkakssmulorna.

Fördela kaksmulorna i fyra glas och forma en botten genom att trycka lätt med en sked i glasets botten. 

Vispa grädde, färskost, apelsinskal och kanel till en krämig smet. Se till att det inte finns några klumpar.

Tillsätt sedan florsocker, sila gärna och vänd ner i smeten tills den är helt slät.

Häll lika mycket smet i de fyra glasen, ovanpå kakbottnarna.

Dekorera desserterna med resten av det rivna apelsinskalet och som grädde på moset en hel pepparkaka per portion. 

Prova denna superenkla dessert som kan serveras direkt eller förberedas kvällen innan och förvaras i kylskåp.

Dessert i glas med krossade pepparkakor och lingongrädde

En superlätt dessert: syrlig, knaprig och kul!

Ingredienser:

1  deciliter vispgrädde

1 matsked rårörda lingon

1 paket pepparkakor


Gör så här:

Denna dessert fixar du till busenkelt genom att vispa grädden med lingonen till en fluffig smet. 

Häll smeten i fyra glas av portionsstorlek och varva med krossade pepparkakor. 

Dekorera med några lingon på toppen. 

Parfait på cherimoya med pepparkakor

En klassisk dessert smaksatt med en av de finaste tropiska frukterna cherimoya vars smak påminner om ananas, jordgubb och banan i en härlig blandning.

Ingredienser:
3 cherimoya

1/2 matsked pressad citronsaft

1 deciliter matyoghurt

6 pepparkakor

2 deciliter vispgrädde

1 kruka citronmeliss

1 1/2 matsked flytande honung


Gör så här:

Börja med att gröpa ur fruktköttet från cherimoyan och mosa det med en gaffel. Glöm inte att ta bort kärnorna innan. 

Blanda fruktköttet med citronsaft och yoghurt.

Smula sönder alla pepparkakor, lägg undan lite av dem till garnering.

Vispa sedan grädden tills toppas formas. Konsistensen ska vara fast. Se upp så du inte vispar den för länge, då finns risken att grädden skär sig.

Blanda grädden med fruktyoghurten och pepparkakssmulorna.

Häll upp smeten i fyra tjocka glas och ställ i frysen i minst tre timmar. 

Garnera med strimlad citronmeliss och resten av pepparkakssmulorna. Ringla till sist över lite honung och servera!

Har du provat att göra kladdkaka i mikrovågsugn någon gång? Läs mer om hur du lyckas här!

Jul
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Längtar du till julafton?
Tack för din röst!