ungdomar pratar, kvinna sover
Elever presterar bättre med sovmorgon - Foto: Unsplash

Studie: Elever gör bättre ifrån sig om de har sovmorgon

Brukar du tjata på din lärare om sovmorgon? Gör det en gång till och lägg till ett argument. Ny studie visar nämligen att elever presterar bättre i skolan om de slipper att vara i plugget tidigt på morgonen.


Klockan är 6:30 och larmet på telefonen ringer – dags att gå upp! Alldeles för tidigt, eller hur? Och inte är det speciellt lockande att åka iväg för en heldag i skolan, omotiverad och för lite sömn.

Enligt forskare sover faktiskt ungdomar betydligt mindre än vad de egentligen bör göra, vilket kan i sin tur kan påverka betygen och psykisk hälsa. 

Men nu visar en ny studie något som alla skolungdomar kan glädja sig åt – skolan bör börja senare om dagarna. 

Ger bättre resultat 

2016 beslutade amerikanska delstaten Seattle i USA att gymnasieeleverna skulle börja skoldagen senare. Istället för att börja 7:50 skulle de nu börja 8:45.

I samband med schemaändringen började en grupp forskare att jämföra studenterna för att se hur ändringen skulle påverka deras resultat. De undersökte en klass med äldre elever som inte alls hade berörts av ändringen, samt en klass som fick börja 55 minuter senare om dagarna. 

Alla elever fick ett digitalt armband som hjälpte forskarna att se elevernas sömnvanor. 

Resultatet visade att eleverna i båda klasserna somnade ungefär samtidigt på kvällarna, men de yngre eleverna som började senare på morgonen fick i snitt 34 minuter mer sömn per dag. Dessutom fick de eleverna fem procent högre betyg än de som gick i skolan enligt det vanliga schemat.

Borde senareläggas ytterligare 

Elevernas sömn gick från sex timmar och 50 minuter till sju timmar och 24 minuter. Men fortfarande är det alldeles för lite. Enligt Gideon Dunster, en av personerna bakom undersökningen, borde man senarelägga skoldagen ytterligare för att eleverna ska prestera ännu bättre. 

– Eleverna får mer sömn, men de sover fortfarande inte de nio timmar per natt som är rekommenderade, säger han till New Scientist.

Nyheter24 har tidigare skrivit att det även är bättre att senarelägga arbetsdagen. Du ska nämligen inte börja före klockan 10 på morgonen. Det kan du läsa mer om här!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du man bör senarelägga skoldagen?
Tack för din röst!