Svenska flaggan, halloumi
Halloumi har fått en svensk motsvarighet - Foto: Bildkälla: Jessica Gow/ TT, Fredrik Sandberg/ TT, Pixabay (bilden är ett montage)

Äntligen: Sverige har fått en egen version av halloumiosten

Det vi alltid väntat på är äntligen här; Sveriges egna tappning på den populära cypriotiska grillosten halloumi har börjat produceras.


Den älskade, salta och något sega osten har varit en favorit på många grillar i Sverige sedan länge. Det har blivit något av en klassiker att använda den cypriotiska delikatessen i såväl sallader som grillrätter. Osten har även blivit ett populärt alternativ till kött för många vegetarianer. 

Bildkälla: Jessica Gow/ TT

Men nu har det alltså äntligen hänt. Sverige får en egen, officiellt svensk, halloumiost som ska gå efter namnet Eldost. Det är föreningen Svenska Gårdsmejerister som står för den goda nyheten. Föreningen ansökte om varumärkesskydd på den nya osten som räknas som en motsvarighet till halloumi. 

Vad betyder varumärkesskydd?

Varumärkesskydd betyder att när du fått det godkänt på en specifik produkt har ingen annan rätt att använda märket eller namnet på produkten i sin marknadsföring, enligt PRV. 

Sverige får en egen motsvarighet till halloumi

Nu finns en svensk variant på halloumi. Den populära cypriotiska osten har nu fått en officiell svensk, variant. Det meddelar föreningen Svenska Gårdsmejerister, enligt tidningen Land

Efter att ha ansökt om varumärkesskydd på den nya osten står det nu klart.

Därför får den nya osten inte kallas halloumi

Den populära osten halloumi är sedan länge varumärkesskyddad vilket betyder att ingen annan ostproducent får kalla sin ost det. 

Just därför var Svenska Gårdsmejerister tvungna att ansöka om ett eget varumärkesskydd och hitta på ett eget namn på sin ost, som både till utseende, smak och konsistens påminner om den cypriotiska klassikern. 

Sommaren 2018 blev mejeriet Stekosterian skickade en stämningsansökan till sig efter att den cypriotiska varkumärkesägaren till halloumi menat att ett namn på en av mejeriets ostar, Filloumi, var för likt originalnamnet halloumi. 

– Vi förstod från första stund att vi måste backa så fort som möjligt för att det inte ska få oanade konsekvenser. Att sitta i rätten mot de här jättarna är inget man gärna gör, berättade Filip Larsson på Stekosterian för Land Lantbruk.

Vilka får tillverka eldost?

Samtliga mejerier som är medlemmar i föreningen Svenska Gårdsmejerister har tillåtelse att tillverka eldost och därmed använda namnet som nu är varumärkesskyddat. Den kan tillverkas på ko-get-får och buffelmjölk eller en blandning av dem. Det finns för närvarande inget detaljerat receptkrav, enligt Linda Elvingson från Ängsholmens Gårdsmejeri.

Nyheter24 har tidigare skrivit om hur det gick för de tidigare vinnarna av det populära matlagningsprogrammet Sveriges Mästerkock. Läs om det här!

Mat
/
Ost
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du smakat Eldost?
Tack för din röst!