Underliv, keto, ägg, avokado.
Fenomenet "Keto Crotch" drabbar vissa som följer den populära dieten. - Foto: Shutterstock/Pixabay (Montage)

Följer du keto-dieten? Då borde du hålla koll på "Keto Crotch"

Under det senaste året har keto-dieten blivit enormt populärt. Men det finns en hel del oväntade bieffekter som kosthållningen kan orsaka. En av dem är fenomenet "Keto Crotch", som precis som det låter, kan vara en ganska unken överraskning.


Om du inte levt under en sten det senaste så har du troligtvis inte missat ketodieten. Den trendiga kosthållningen som fick ett massivt genomslag under 2018 liknar på många sätt LCHF, då den till stor del består av fett och nästan inga kolhydrater. 

Vad innebär ketodieten?

En stor del av anledningen till att ketodieten vuxit explosionsartat är att den är effektiv för viktnedgång. Ordet "keto" syftar på det ketogena tillståndet som din kropp hamnar i när den inte får i sig några kolhydrater, och istället måste använda omvandla fett till energi. 

Sånt man äter på ketodieten: ost, kött, fisk, kyckling, avocado, smör, ägg och grädde. 

Sånt man undviker på ketodieten: Bröd, pasta, ris, morötter, rödbetor, i princip allt innehållande socker. 

Men om din kropp inte är van vid denna typ av kost, så kan förändringen komma som en stor chock för kroppen. Och det kan leda till att man upplever en del konstiga, och till och med ganska jobbiga, förändringar. 

Keto crotch – förändrad underlivsdoft

I takt med att dieten vuxit i popularitet har ett fenomen blivit ett hett samtalsämne nätforum, nämligen keto crotch. Fenomenet drabbar främst de med vagina och uppstår när kosten påverkar underlivets PH-värde. 

En kraftig ökning i protein- och fettintag kan sätta kroppen lite ur balans, och med det förändrade PH-värdet kan också en förändrad doft uppstå. 

Utöver en illaluktande doft så kan en rubbad balans i PH-värdet orsaka en ökad tillväxt av "dåliga bakterier" i vaginan, och de i sin tur kan orsaka irritation, och infektioner som bakteriell vaginos. 

Men något som är viktigt att notera är att PH-balansen kan påverkas av andra drastiska kostförändringar. Ketodieten är alltså inte den enda kostförändringen som kan orsaka obalansen, enligt Insider.

Fler oväntade förändringar

Keto flu

Ett väldigt vanligt fenomen för den som ger sig på Keto-dieten är så kallad "keto flu", som kan översättas till ketoinfluensan. På grund av den plötsliga minskningen av kolhydrater så kan man uppleva symtom som liknar de man får när man drabbas av influensan.

De allra första tecknen på ketoinfluensan dyker normalt sätt upp inom de första dagarna av dieten. Vissa upplever inte några symtom alls, medan tillståndet kan hålla i sig i mellan en till två veckor för andra, enligt Healthline

Några av symtomen för keto-influensa är:

  • Illamående
  • kräkningar
  • Förstoppning
  • Diarré
  • Huvudvärk
  • Irritation
  • Svaghet
  • Muskelkramp
  • Yrsel
  • Dålig koncentration
  • Magont
  • Ömma muskler
  • Sömnsvårigheter
  • Sockersug

Uttorkning

En studie gällande keto-dieten och dess möjliga bieffekter visade att det fanns en risk för uttorkning host den som följer kosthållningen.

Det beror på din kropp producerar något som kallas för ketoner, när den förbränner fett istället för kolhydrater. En ökning av ketoner leder också till att du kissar mycket mer. På så sätt kan det leda till att du blir uttorkad och förlorar elektrolyter. 

Prata med din läkare 

Självklart är det inte alla som följer keto-dieten som drabbas av dessa bieffekter. Oavsett vilken diet man väljer att påbörja är det alltid bra att kolla upp sina värden och prata med en läkare för att säkerställa att kroppen klarar omställningen. 

Något som också vuxit explosionsartat i popularitet är sellerijuice. Många påstår att den gröna drycken är ett mirakelmedel – något som dessvärre är en myt. Läs om varför, här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du testat keto-dieten?
Tack för din röst!