man biter i en citron, stress
Här är elva tecken på stress. - Foto: Pixabay, Janerik Henriksson/TT

Här är elva dolda tecken på att du lider av stress

Många känner nog oro över att inte kunna prestera på alla plan i livet. Men det är viktigt att hålla koll – för känner du igen något av dessa elva symptom så kan du lida av stress.


Stressreaktioner var tidigare nödvändigt för att överleva, men i dagens samhälle så behöver du oftast inte anstränga dig rent fysiskt för din överlevnad. 

Trots det så händer ungefär samma saker i kroppen oavsett om det är ett riktigt hot du utsätts för eller om du bara är sen till jobbet.

Och idag är många stressade utan att veta om det själva. Du kan bland annat lida av återkommande huvudvärk, ont i muskler och få gaser och diarré. 

Har du svårt att sova? Då kan det också vara ett tecken på stress. Eller vaknar du ofta? Det är ett typiskt tecken på oro.

Vi har listat elva okända tecken på att du lider av stress, enligt Topp Hälsa.

1. Ältning: Sitter du och grubblar över saker du har gjort? Det betyder att du ältar och förstorar upp dina handlingar och vad det har för potentiella konsekvenser. Det är även ett så kallat katastroftänk.

2. Du skjuter upp viktiga saker: Istället för att vara produktiv och ta tag i det du har planerat att göra så väljer du istället att ägna dig åt mindre viktiga saker. Det blir en så kallad verklighetsflykt.

3. Tappar tråden: Om du har svårt att hålla fokus och känner dig glömsk så kan det vara en signal på att hjärnan är överarbetad.

4: Hjärtklappning: Känner du dig stressad ofta så kan hjärtats funktion öka under en viss tid även om du inte anstränger dig rent fysiskt. Det kan orsaka hjärtklappning.

5. Höga ljudnivåer: Står du inte ut med höga ljudnivåer? Det är ganska vanligt, men blir du överkänslig för intryck och rörliga miljöer så kan det vara ett tecken på stress.

6. Kort stubin: Blir du lätt arg? Både på andra och dig själv? Kanske tänker du dömande tankar och är allmänt hård i din attityd. Och startar du konflikter med nära och kära? Det kan vara på grund av stress.

7. Du isolerar dig själv: Känner du dig för trött för att träffa folk och vill bara gömma dig under täcket? Känns det även jobbigt att prata med människor, även de i din närhet, så är det ett varningstecken.

8. Tar bort roliga aktiviteter: Du väljer bort roliga saker från din vardag och fritid som du också mår bra av. Det kan bland annat vara träning, att umgås med familj och vänner, samt att äta hälsosamt.

9. Förkyld: Om du är förkyld ofta så kan det vara ett tecken på att immunförsvaret har försämrats av långvarig stress. Det gör att du har lättare att dra på dig förkylningar, men också olika typer av infektioner.

10. Beslutsångest: Har du svårt att bestämma dig? Det kan handla om allt från att välja restaurang till vilket klädesplagg du ska köpa. Små vardagliga beslut som kan kännas svåra är ett tecken på stress.

11. Det tjuter i öronen: Kortisol är ett stresshormon som påverkar din hörsel. Enligt en svensk studie så visade det sig att tinnitus var 2,5 gånger vanligare hos dem som var långtidsstressade.

I dagens samhälle är många stressade utan att veta om det. Bildkälla: Pixabay
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Känner du dig stressad ofta?
Tack för din röst!