Deklarera måste alla göra
Dags att deklarera om du jobbar med sociala medier - Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT, Pixabay

Skatteverkets uppmaning till influencers: "Måste betala skatt"

Genom att deklarera redovisar du för Skatteverket hur mycket pengar du tjänat. Några som har halkat efter med det verkar vara våra kära influencers, youtubers och gamers –​ i alla fall enligt Skatteverkets uppmaning.


Skatteåterbäringen är ett hett ämne varje år, vilket kanske är lätt att förstå. Att få tillbaka lite pengar är ju inte helt fel! Visste du att det finns ett enkelt knep för att få tillbaka lite extra i skatteåterbäring? Om inte kan du läsa allt du behöver veta om det här.

För att få tillbaka pengar i din skatteåterbäring måste du ha betalat för mycket än vad du egentligen behövt i skatt under det gångna året. Har du betalat för lite skatt så du få bita i det sura äpplet och istället bli betalningsskyldig. Alternativ nummer två är ju helt klart mindre roligt.

Genom att deklarera visar du skatteverket hur mycket pengar du tjänat och hur mycket av dem du har/ska betala i skatt. Några som halkat efter med deklarationen verkar vara våra kära influencers, youtubers och gamers – i alla fall enligt Skatteverket själva.

Uppmaningen

I dagarna har de gått ut med en uppmaning till dig som har en inkomst på över 19 247 kronor under 2018 från aktiviteter på internet och sociala medier att deklarera.

Som vi vet kan man ju dra in en hacka genom sociala medier nu förtiden. Men gör man det, måste man ju som alla andra redovisa detta, då det räknas som en inkomst. 

Bildkälla: JANERIK HENRIKSSON / TT

Det som många missar

Alla ersättningar i form av lön eller provision, gratis produkter eller tjänster, donationer samt betalning för annonsutrymme ska deklareras. Har du någon annan inkomst vid sidan av ska det deklareras tillsammans.

– Något som många missar är att du ska betala skatt för en produkt som du behåller, oavsett om du gör reklam för den eller inte. Detta gäller även om produkten är något som skickats till dig utan att du själv bett om det, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket i ett pressmeddelande.

Vissa får ju exempelvis produkter skickade till sig, vilket man faktiskt inte kan rå för om man inte bett om det. Hur blir det då? Ja, är det så att du mottagit en produkt eller tjänst så ska du beskatta den. 

Men av vilket pris om man nu fått en gratis? Här är det marknadsvärdet som gäller. Har du fått en produkt gratis, så ska du ändå beskatta produkten för det priset som du själv hade betalat om du köpt den.

Skatta för oönskade produkter?

Men om du helt enkelt inte vill ha produkten som du fått skickad till dig och väljer att inte ta emot den – så behöver du heller inte skatta för den.

– Du behöver inte skatta för en produkt som du returnerar eller som du väljer att inte hämta ut. Däremot behöver du betala skatt för produkter eller tjänster som du har fått men som du ger bort eller lottar ut till dina följare, fyller Johan Schauman i, som även han är deklarationsexpert på Skatteverket.

Eftersom dessa ersättningar kan vara svåra att komma ihåg och du personligen kan behöva lägga till dem i din förifyllda deklaration så går Skatteverket nu ut med en påminnelse. 

Och kom ihåg – 2 maj är sista dagen att deklarera!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du deklarerat?
Tack för din röst!