Väder
Väder - Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix / TT, pngimg.com

Snart kommer supervärmen – baltiskt högtryck sveper in

Snart får vi äntligen njuta av sol och värme – i alla fall i södra Sverige. Ett högtryck från Baltikum kommer röra sig mot landet under nationaldagen, vilket trycker upp temperaturen mot omkring 20 grader.


Dagarna fyllda av gråa moln och regn är snart över. För nu visar en ny prognos på ett glädjande sommarbesked. Ett baltiskt högtryck kommer i början av juni svepa över Sverige och föra med sig sol och värme. 

– Det är ett högtryck som börjar etablera sig över Balkan och Vitryssland. Det ser ut som att det vinner lite kraft och då innebär det att det väcker upphör över Baltikum och får med sig varmluft och sydliga vindar, säger Johan Groth, meteorolog vid StormGeo till Kvällsposten.

20 grader under nationaldagen

Det är kring nationaldagen, 6 juni, som vädret förväntas att bli till det bättre. Vi kan förvänta oss en temperatur på omkring 20 grader i Sydsverige. Och chanserna till att värmen håller i sig efter första veckan i juni är någorlunda stor. 

– Nu är det ju en långtidsprognos så det är lite osäkrare. Men än finns det hopp och så ser det ut att bli och man kan tänka sig att det borde fortsätta så, säger Groth.

Snart kan man ta sitt första dopp. Bildkälla: Lise Åserud / NTB scanpix / TT

Ha tålamod med det dåliga vädret

Vi kommer dock få ha tålamod med det dåliga vädret ett litet tag till. Det ostadiga vädret kommer förmodligen att hålla i sig den kommande veckan.

– Vi har ju haft relativt låga temperaturer. Det är en blandad kompott med sval temperatur och lite regnskurar lokalt, säger Groth.

Så ropa inte hej än och låt shortsen ligga kvar i garderoben ett litet tag till. Men snart så kan vi äntligen få njuta av sol och värme i Sverige!

Nyheter24 har tidigare skrivit om hur vädret kommer bli i sommar. Det kan du läsa om här!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Längtar du efter värmen?
Tack för din röst!