Sociala medier
Det kan komma att bli olagligt att dela bilder på sina barn på sociala medier. - Foto: Unsplash

Delar du bilder på dina barn på nätet? Snart kan det bli olagligt

Många av oss delar dagligen med oss av våra liv i sociala medier – och det gäller inte minst föräldrar som stolt visar upp bilder på sina barn. Men det här är något som kan komma att bli olagligt från och med nästa år.


Uttrycket "sharenting" har varit på tapeten den senaste tiden, alltså att dela bilder på sina barn på nätet. Det är i och med FN:s barnkonvention, som kommer att bli svensk lag den första januari 2020, som debatten har bubblat upp igen. 

Men givetvis har detta diskuterats tidigare. Redan 2016 visade en undersökning att en genomsnittlig femåring från Storbritanniens finns på hela 1500 bilder på nätet, skriver MåBra.  

I och med FN:s barnkonvention kommer barnens skydd att öka och på sikt kan det leda till nya lagar som påverkar våra barns integritet på nätet. 

"Barns rättigheter måste vägas in"

Konventionen innehåller 54 artiklar som slår fast vilka rättigheter som bör gälla för världens barn. 

– Det kommer bli tydligare att barns rättigheter måste vägas in, även om det inte står i lagarna att man ska ta hänsyn till barnens bästa eller värna om barnens integritet. Man kommer att kunna lägga barnkonventionen ovanpå de svenska lagarna och tillämpa den direkt, på ett annat sätt än vad man kan i dag, säger Karin Sjömilla Fagerholm, jurist på Barnombudsmannen, till Aftonbladet. 

Det kan komma att bli olagligt att dela bilder på sina barn i sociala medier. Bildkälla: Unsplash

I konventionen står det bland annat att barn har rätt till ett eget privatliv. Detta har väckt frågan om föräldrar bryter mot barnkonventionen om de lägger upp en bild som barnen själva upplever som pinsam eller kränkande.

"Kunna åberopas i domstol"

Men i nuläget är det inte klart om barnkonventionen kommer att kunna åberopas i ett fall av oönskad ”sharenting”. 

– Om det kommer bryta mot barnkonventionen vet vi inte förrän barnkonventionen blir lag. När den blir det kommer barnkonventionen att kunna åberopas i domstol, och vi kommer då få en praxis för vad domstolarna anser att barnkonventionen innebär och hur den ska tolkas, säger Anna Karin Hildingson Boqvist, generalsekreterare för svenska delen av organisationen Ecpat, som arbetar efter barnkonventionen, till Aftonbladet. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att det ska bli olagligt att dela bilder på sina barn i sociala medier?
Tack för din röst!