Morgon- och kvällsmänniskor
Därför mår morgonpigga bättre än kvällsmänniskor. - Foto: Därför mår morgonpigga bättre än kvällsmänniskor.

Därför mår du bättre som morgonmänniska

Är du en morgonmänniska så mår du bättre jämfört med de som är kvällspigga. Det visar en ny studie som menar att skillnaden beror på genetik.


Gillar du att gå upp med tuppen och starta dagen klockan 05:00 eller stanna uppe sent på kvällarna och titta på serier tills solen går upp? Det säger nämligen mycket om hur du egentligen mår.

I en ny studie så visar det sig nämligen att det är genetiska faktorer som avgör om du är morgon- eller kvällsmänniska. 

Man har hittat 521 genetiska variationer som har en inverkan på just din dygnsrytm – tidigare visste man bara om 24 stycken, enligt The Nature.

Morgonmänniskor mår bättre än nattugglor enligt ny forskning. Bildkälla: Shutterstock

Detta påverkar inte bara sömnen utan även träningssuget och hungern. Dygnsrytmen bidrar faktiskt väldigt mycket till när hormonerna i din kropp ska utsöndras.

Ögonen uppfattar inte ljus lika bra

På kvällsmänniskor såg man i studien att ögonens näthinnor inte uppfattar ljus lika bra som morgonmänniskor. Detta leder till att kroppsklockan inte reglerar sig lika bra, enligt The Conversation.

Man märkte också att kroppsklockan hos kvällspigga går segare än morgonpersonernas, vilket gör att de måste ställa om sig mer för att komma in i dygnsrytm.

Kvällspersoner lider av socialt jetlag

Detta betyder att nattugglor lider mer av socialt jetlag, vilket innebär att de måste forcera sin naturliga dygnsrytm in i samhällsrytmen. Men många kan då kompensera det under helgen.

Tidigare forskning har sett en koppling på hur socialt jetlag kan öka risken för fler sjukdomar, till exempel diabetes och depression, enligt Må Bra.

Kvällsmänniskor löper ökad risk för att drabbas av flera sjukdomar. Bildkälla: Shutterstock
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vad är du?
Tack för din röst!