Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) avgår.
Annika Strandhäll (S) avgår. - Foto: Erik Simander/TT, Simon Rehnström/SvD/TT

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) avgår

På måndagen meddelade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll att hon avgår. Orsaken uppges vara hennes sambos hastiga bortgång.


För ungefär en månad sedan avled socialförsäkringsminister Annika Strandhälls sambo, och sedan dess har hon tagit en paus från riksdagsarbetet.

Hon beskriver det som en jobbig tid för henne själv och familjen.

Begravningen ägde rum i fredags, och nu meddelar Strandhäll att hon lämnar regeringen

Har meddelat statsministern

– Jag har meddelat Stefan Löfven att jag vill lämna regeringen i närtid och kommer att under de närmaste dagarna lämna in en begäran om entledigande, säger hon till DN.

Hon har tillsammans med sin avlidne sambo två döttrar och en bonusson, och just familjen uppges vara orsaken till att hon avgår som minister.

"Fokusera på tjejerna"

– Orsaken till att jag fattat det här beslutet är att jag behöver kunna styra över min almanacka och fokusera på tjejerna som har det tufft just nu, säger hon.

Strandhäll menar att beslutet har vuxit fram successivt under den senaste tiden. 

Den avgående ministern har suttit i regeringen sedan 2014. Inledningsvis som socialförsäkringsminister i två år, sedan som socialminister i två år, för att sedan bli socialförsäkringsminister på nytt.

Hon kommer dock inte att lämna politiken helt, istället kommer Strandhäll att återgå till uppdraget som riksdagsledamot.

Läs mer: Socialförsäkringsministern Annika Strandhälls sambo har avlidit

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!