Donald Trump, Ayatollah Ali Khamenei
Konflikten mellan USA och Iran har trappats upp efter raketattacken mot Bagdads flygplats i Irak. - Foto: Bildkälla: Evan Vucci / AP / TT

Konflikten mellan USA och Iran – här är allt du behöver veta

Det har länge varit spänningar mellan USA och Iran. Men efter USA:s raketattack mot Bagdads flygplats i Irak har konflikten trappats upp ytterligare. Vi har sammanställt allt du behöver veta om konflikten mellan USA och Iran.


Det har länge varit en ansträngd relation mellan USA och Iran. 

Men efter den beordrade raketattacken från USA:s president Donald Trump mot Bagdads flygplats, Irak, har konflikten eskalerat ytterligare. 

Attacken resulterade i att den iranska generalen Qassem Soleimani, chef över Irans specialstyrka, miste livet.

Nyheter24 har sammanställt allt du behöver veta om den rådande konflikten mellan USA och Iran. 

Den iranska generalen Qassem Soleimani dödas

3 januari:

Trump twittrar ut att motivet bakom raketattacken den 3 januari var för att skydda amerikansk personal i Irak, något som också ledde till Soleimanis död.

Enligt Trump har den iranska generalen Soleimani gjort sig skyldig till att ha dödat och skadat flertalet amerikaner under många år, och även varit direkt och indirekt ansvarig för flera miljoner människors död.

Trump twittrar även ut att generalen borde tagits hand om för länge sedan. 

Iran lovar hämndaktioner mot USA

Ayatollah Ali Khamenei, Irans högsta ledare, går ut med att landet ska ha tre dagars nationell landssorg efter attacken, och lovar samtidigt att USA ska förvänta sig hämndaktioner i och med anfallet mot flygplatsen i Irak. 

Adil Abdul-Mahdi, premiärminister för Irak, fördömer raketattacken mot landets flygplats och menar på att detta innebär att USA har brutit mot uppgörelsen länderna har haft gentemot militär närvaro i Irak, skriver DN.

USA har gett besked om att skicka 3 000 soldater till Mellanöstern efter Soleimanis död, varpå de trupper som skickas dit kommer att ansluta till de 650 soldater som är på plats

Detta efter att flera tusen personer stormade den amerikanska ambassaden i Irak efter flygplatsattacken, skriver NBC News.

Iran meddelar att man inte kommer förhålla sig till kärnenergiavtalet 

5 januari:

Under 2015 slöts ett avtal mellan Iran, Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Ryssland, Kina och USA gällande Irans användning av kärnteknik, avtalet innebar mer eller mindre att att Iran skulle minska produktionen av kärnvapen. 

Men den 5 januari meddelar en talesperson för Iran i nationell-tv att landet numera inte kommer förhålla sig till avtalet som slöts med bland annat USA gällande Irans kärnvapenproduktion.

Talespersonen konstaterar däremot att landet kan tänka om angående sitt beslut, men enbart om USA lättar på sanktionerna emot Iran, skriver DN.

Misstankar om koppling till kraschat plan 

9 januari:

Under onsdagsmorgonen störtade en Boeing 737 med minst 170 personer ombord på väg till ukrainska Kiev från Teheran i Iran. 

Under torsdagen framkommer uppgifter om att planet kan ha störtat till följd av en iransk missil som av misstag kolliderat med planet. 

Bland annat säger Kanadas premiärminister Justin Trudeau att han har källor som menar att detta är fallet, rapporterar Reuters

Senare under torsdagen skriver The New York Times att de tagit del av en video som visar hur ett plan i samma område som det störtade planet träffas av ett objekt. 

Transportstyrelsen stoppar direktflyg till Iran – civila döda i drönarattack

10 januari:

Under fredagen bestämmer sig Transportstyrelsen för att tillfälligt dra in trafiktillståndet för Irans nationella flygbolag Iran Air. 

– Vi förstår att detta kan skapa problem för resenärer. Men passagerarnas säkerhet är viktigast och vi har därför beslutat att tillfälligt stoppa flygningarna, säger Gunnar Ljungberg, sjö- och luftfartsdirektör på Transportstyrelsen, till Ekot.

Senare under fredagen framkommer det att 60 civila personer dödats eller skadats i Afghanistan till följd av en amerikansk drönarattack. 

Attacken var riktad mot en befälhavare för en beväpnad grupp som brutit sig loss från talibanerna, skriver TT. 

Natten till fredagen lokal tid håller Trump en presskonferens där han säger att landet kommer att införa fler sanktioner mot Iran.

Iran erkänner att militär sköt ner passagerarplanet 

11 januari:

Under lördagsmorgonen erkänner Iran att de sköt ner det ukrainska planet. Nedskjutningen beskrivs som oavsiktlig. 

Enligt ett pressmeddelande från iransk militär som publicerats i landets statliga medier förväxlades planet med ett "fientligt mål". 

Reaktioner på sociala medier

Upptrappningen av konflikten har bemöts på olika sätt.

Många har såklart uttryckt förskräckelse över vad som potentiellt kan inträffa, medan andra verkar tackla konflikten med humor och olika memes.

Här kommer ett axplock av memes som cirkulerar runt på sociala medier gällande konflikten.

Bildkälla: Twitter
Bildkälla: Twitter
Bildkälla: Twitter

Läs även:
Donald Trump: "Han borde ha dödats för många år sedan"
Nu höjs svenska bensinpriset – efter oroligheterna i Iran

USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!