Tegnell förklarar siffrorna. Diagrammet på bilden har ingenting med artikeln att göra.
Tegnell förklarar siffrorna. Diagrammet på bilden har ingenting med artikeln att göra. - Foto: Shutterstock, Anders Wiklund/TT

Folkhälsomyndighetens siffror lägre än trott –​ här är varför

Många följer Folkhälsomyndighetens uppdatering av antalet sjuka i corona. Men enligt deras matematiska modell stämmer inte siffrorna överens med vad de trott. Enligt beräknat skulle 26 procent av stockholmarna fått corona, men siffrorna visar på betydligt lägre antal.


Enligt Folkhälsomyndighetens beräkningar skulle 17 procent av invånarna i Stockholm bedömts vara smittade av covid-19 redan den 11 april. Den 1 maj var det beräknat till 26 procent insjukna. 

Ser man däremot till den senaste antikroppsstudien, presenterad av Folkhälsomyndigheten vecka 18, är det endast 7,3 procent av stockholmarna som fått viruset.

– Det finns fler förklaringar till att man inte ska gräva ned sig i siffran, förklarar statsepidemiolog Anders Tegnell.

Stor skillnad

Det finns flera anledningar till varför det skiljer sig så pass mycket mellan myndighetens matematiska modell och antikroppsstudiens resultat.

Tegnell förklarar vidare att det kan bero på den tid det tar för kroppens immunförsvar att utveckla antikroppar, varpå siffrorna då reflekterar antalet smittade från vecka 15.

– Dessutom måste man ta hänsyn till att det här är prover från vårdcentraler, under en period där förmodligen ganska många undviker att gå till vårdcentralen, säger han till Expressen.

Oklart läge

Enligt Tegnell är det fortfarande oklart huruvida samtliga smittade faktiskt utvecklar antikroppar.

Dessutom kan själva representativiteten i urvalet för antikroppsstudien vara problematisk.

– Det är nog mest de ganska allvarligt sjuka som kommer till vårdcentralen. Dessa blodprov som normalt sett räknas som ganska representativa är nog inte det på samma sätt i dag, förklarar epidemiologen.

"Vara väldigt försiktig"

Hur många som egentligen smittats och därav utvecklat antikroppar sägs ligga på en siffra någonstans mellan prognosen och studien, enligt Expressen.

– Exakt var vet vi inte, och var vi ligger närmast vet vi inte. Det finns mätningar från Karolinska som visat på högre tal, och mätningar som vi fått från någon firma som visar betydligt högre siffror, så man ska vara väldigt försiktig för att dra för stora slutsatser av enskilda värden och enskilda studier. Det är inte vår roll att fastna i det, avslutar Tegnell.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!